Winnaar/verliezer van de week: Action en FNG

Winnaar/verliezer van de week: Action en FNG

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Action en FNG.

Winnaar: Action
3i is maar wat gelukkig met Action. De investeringsmaatschappij is al sinds 2011 eigenaar van de koopjesketen en peinst er niet over om eruit te stappen. Hoogst ongebruikelijk in de wereld van private equity, waar deelnemingen doorgaans na vijf tot zeven jaar weer van de hand worden gedaan. Maar waarom zouden de Britten ook? De discounter uit Zwaagdijk-Oost wordt alleen maar meer waard. En ook de coronacrisis krijgt geen vat op Action, dat in de woorden van 3i sinds de heropening van alle winkels in mei een 'indrukwekkend herstel' laat zien. De keten heeft op dit moment 631 miljoen euro in kas, waar op 500 miljoen was gerekend. Daarnaast lagen de verkopen in de afgelopen twaalf maanden hoger dan die in het volledige jaar 2019. En het aantal winkels blijft groeien. In de eerste zeven maanden kwamen er 48 bij, waarmee Action er meer dan 1600 heeft en op schema ligt om de doelstelling van 152 nieuwe...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Action en FNG.

Winnaar: Action
3i is maar wat gelukkig met Action. De investeringsmaatschappij is al sinds 2011 eigenaar van de koopjesketen en peinst er niet over om eruit te stappen. Hoogst ongebruikelijk in de wereld van private equity, waar deelnemingen doorgaans na vijf tot zeven jaar weer van de hand worden gedaan. Maar waarom zouden de Britten ook? De discounter uit Zwaagdijk-Oost wordt alleen maar meer waard. En ook de coronacrisis krijgt geen vat op Action, dat in de woorden van 3i sinds de heropening van alle winkels in mei een 'indrukwekkend herstel' laat zien. De keten heeft op dit moment 631 miljoen euro in kas, waar op 500 miljoen was gerekend. Daarnaast lagen de verkopen in de afgelopen twaalf maanden hoger dan die in het volledige jaar 2019. En het aantal winkels blijft groeien. In de eerste zeven maanden kwamen er 48 bij, waarmee Action er meer dan 1600 heeft en op schema ligt om de doelstelling van 152 nieuwe winkels dit jaar te halen. Maar ja, je weet het maar nooit met het coronavirus: 3i heeft voor de zekerheid een lening van omgerekend 440 miljoen euro verstrekt die binnen twintig jaar tijd moet worden terugbetaald.

Verliezer: FNG
Van een omzet van vijf miljoen in 2005 naar ruim vijfhonderd miljoen euro in 2018. De groei die modegroep FNG doormaakte, was indrukwekkend. Een groei die vooral was te danken aan overnames. Claudia Sträter, Expresso, Steps, Miss Etam, Brantano, Ellos. Ze werden stuk voor stuk toegevoegd aan het portfolio. FNG werd een Vlaamse reus. Er was alleen één probleem: door die overnames stak FNG zich flink in de schulden. Zo werd voor het Zweedse Ellos maar liefst 229 miljoen euro neergeteld, via constructies waarvan analisten 's nachts gillend wakker worden. FNG gaf dit jaar in het voorlopig jaarverslag over 2019 toe dat het van sommige internationale transacties zelf ook geen idee heeft hoe ze in elkaar steken. FNG leed een nettoverlies van bijna driehonderd miljoen euro en bouwde een schuldenberg op van zeker vijfhonderd miljoen, bleek uit dat verslag. En daar komt de coronacrisis dan nog eens bovenop. Een crisismanager moest FNG zien te redden, nadat de drie oprichters buitenspel waren gezet. Er was rap zeventig miljoen euro nodig, zag ceo a.i. Paul Lembrechts. Maar de banken zagen er geen heil meer in. Er zat niets anders op dan voor de Belgische activiteiten het faillissement aan te vragen en voor de Nederlandse ketens uitstel van betaling. De curatoren zullen proberen onderdelen te verkopen. Er schijnt interesse te zijn voor onder meer Brantano en Miss Etam.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!