Winnaar/verliezer van de week: Marqt en Miss Etam

Winnaar/verliezer van de week: Marqt en Miss Etam

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Marqt en Miss Etam.

Winnaar: Marqt
Sinds het eerste filiaal van Marqt in 2008 zijn deuren opende aan de Overtoom in Amsterdam-West lukte het de duurzame supermarktketen maar niet om winst te maken. Sterker nog: in 2018 leed Marqt ruim 1,5 miljoen euro verlies. Ekoplaza-moeder Udea nam de keten vorig jaar december over van eigenaren Meike Beeren en Quirijn Bolle, die de verkoop 'dood- en doodzonde' vonden maar deze niet wisten te voorkomen. Onder de nieuwe directeur Erik Does werd flink gesneden in de kosten in een poging de winkels weer op de rit te krijgen. Met resultaat: de supermarktketen verwacht eind dit jaar een positief bedrijfsresultaat neer te zetten, vertelt Does in het oktobernummer van RetailTrends. "Het gebrek aan synergie dat Marqt in de oude situatie had, met een te grote overhead, deed hen financieel de das om", aldus Does, die stelt dat de doorgevoerde...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Marqt en Miss Etam.

Winnaar: Marqt
Sinds het eerste filiaal van Marqt in 2008 zijn deuren opende aan de Overtoom in Amsterdam-West lukte het de duurzame supermarktketen maar niet om winst te maken. Sterker nog: in 2018 leed Marqt ruim 1,5 miljoen euro verlies. Ekoplaza-moeder Udea nam de keten vorig jaar december over van eigenaren Meike Beeren en Quirijn Bolle, die de verkoop 'dood- en doodzonde' vonden maar deze niet wisten te voorkomen. Onder de nieuwe directeur Erik Does werd flink gesneden in de kosten in een poging de winkels weer op de rit te krijgen. Met resultaat: de supermarktketen verwacht eind dit jaar een positief bedrijfsresultaat neer te zetten, vertelt Does in het oktobernummer van RetailTrends. "Het gebrek aan synergie dat Marqt in de oude situatie had, met een te grote overhead, deed hen financieel de das om", aldus Does, die stelt dat de doorgevoerde veranderingen nu al zijn vruchten afwerpen.

Verliezer: Miss Etam
Storm in een glas water: zo noemt Martijn Rozenboom de ophef rondom zijn nieuwste aanwinst, winkelketen Miss Etam. Maar wanneer de media bol staan van de berichten over gesloten winkels, het niet uitbetalen van de salarissen en zelfs ongedierte op de winkelvloer, lijkt er toch echt iets mis te gaan. Zo veel zelfs dat vakbond AVV donderdag besloot het faillissement van de damesmodeketen aan te vragen. "Van de zeshonderd mensen die bij Miss Etam werken, hebben we nu 558 loonvorderingen binnen", zei AVV-bestuurder Martin Pikaart. "We gaan het faillissement aanvragen, dat kan niet anders." Volgens Pikaart wijst niets erop dat Rozenboom van plan is geweest het bedrijf te voeren. Die zegt op zijn beurt niet onder de indruk te zijn van de faillissementsaanvraag, maar bevestigt wel dat intussen twintig tot dertig winkels zijn gesloten. "Maar het is niet zo dat wij die allemaal dichtgooien. De verhuurders liggen daar dwars. Dat mag. Dat is hun goed recht." Volgens de nieuwe eigenaar wordt het personeel 'vandaag of morgen' gewoon betaald. Binnenkort volgt meer duidelijkheid, belooft hij.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!