Column: De Pepernotenoorlog, een film van Christopher Nolan

Onze columnist Hans Verstraaten lijkt een neus te hebben voor opmerkelijke zaken binnen de retail. Hij is de beroerdste niet en deelt ze graag met ons. Elke woensdag om precies te zijn.

Onze columnist Hans Verstraaten lijkt een neus te hebben voor opmerkelijke zaken binnen de retail. Hij is de beroerdste niet en deelt ze graag met ons. Elke woensdag om precies te zijn.

Waarschuwing 1: deze column vergt nogal veel van de lezer. Vooral veel geduld.
Waarschuwing 2: de hoofdrol in deze column is weggelegd voor pepernoten. Of kruidnoten.
Waarschuwing 3: deze column roept vooral veel vragen op. Vaak wanhopige vragen.
Hé, zijn er nog lezers over?

Peppernuts B.V. mag de komende twee jaar geen pepernotenwinkels runnen in Amsterdam. Dat heeft de rechter recent geoordeeld na een kort geding dat Food Retail aanspande tegen Peppernuts. Food Retail is de onderneming van Van Delft die de franchiseformule De Pepernotenfabriek exploiteert, onder meer in de hoofdstad..

Peppernuts wordt geleid door Miguel Groeneveld, tot voor kort franchisenemer van Van Delft. Volgens Van Delft voldeed Groeneveld als franchisenemer niet. Hij zou onder meer te weinig omzet draaien, te weinig andere winkels hebben geopend en structureel betalingsverplichtingen niet zijn nagekomen..

Groeneveld zegt dat hij wél de afgesproken omzet haalde en dat hij van Van Delft niet de kans kreeg om winkels te openen. Hij wijst erop dat Van Delft zelf op een steenworp afstand van zijn winkel twee winkels opende. Ook weerspreekt hij dat hij structureel zijn betalingsverplichtingen niet nakwam

Nadat er een einde was gekomen aan de franchiseovereenkomst opende Groeneveld afgelopen juni zijn eigen pepernotenwinkel. Volgens Van Delft staat in de franchiseovereenkomst dat Groeneveld dat niet mag doen. Dat mag pas na twee jaar. Bovendien maakt Groeneveld volgens Van Delft nog steeds gebruik van goederen die hem ter beschikking zijn gesteld.   

Onder de naam Peppernuts Holland heeft Groeneveld inmiddels tien pop-up-winkels verspreid over het land. Directeur Oscar de Lange van Van Delft zegt zich te beraden op verdere stappen. "Peppernuts verwijst heel erg naar een naam die wij al gebruiken. Zij doen zich voor als pepernotenwinkel en iedereen denkt dat het Van Delft is. Wij vinden dat misleiding."

Er is ook nog veel gedoe met diverse bv’s en welke bv precies van wie is, maar laat ik het nog een beetje overzichtelijk houden. De juridische strijd is trouwens niet over maar pas begonnen.

Tjee zeg, het is gewoon pepernotenoorlog in de Amsterdamse binnenstad! Of kruidnotenoorlog, het verschil is me nooit duidelijk geworden. En wat me ook niet duidelijk is: sinds wanneer zijn peper- of kruidnoten hip? Ik woon in Tiel, het zeer onhippe Tiel (al schijnen er nu wat kistjes avocado’s onderweg te zijn) dus dat verklaart wel dat ik nu pas peper- of kruidnoten als trend ontdek. Maar na het ontdekt te hebben wil het maar niet tot me doodringen. Peper- of kruidnoten een trend? In godsnaam waarom, why, pourquoi, por qué? Je huurt in de duurste winkelstad van het land op A-locaties peperdure panden om Sinterklaassnoepgoed te gaan verkopen? En die trend ontaardt ook nog in een uitputtende juridische strijd? In coronatijden? Of is pepernoten (of kruidnoten) codetaal voor crystal meth? Het lijkt wel zo’n film van Christopher Nolan (Interstellar, Interception, Tenet): best fascinerend allemaal maar je blijft wanhopig zitten met de vraag: HELP, ALSJEBLIEFT, WAAR GAAT DIT IN HEMELSNAAM OVER?

Binnenkort op Netflix: de 18-delige horrorserie The Amsterdam Peppernut Wars, geregisseerd door, jawel, Christopher Nolan.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!