Winnaar/verliezer van de week: Kruidvat en IKEA

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Kruidvat en IKEA.

Winnaar: Kruidvat
Met maar liefst 969 vestigingen mag Kruidvat zichzelf ook dit jaar de grootste winkelketen van Nederland noemen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top 100 Winkelformules van onderzoeksbureau Locatus. De drogisterij laat onder meer Albert Heijn (857 reguliere winkels), Jumbo (644), Gall en Gall (583) en HEMA (538) achter zich. In België mag Kruidvat zichzelf inmiddels de grootste Nederlandse...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Kruidvat en IKEA.

Winnaar: Kruidvat
Met maar liefst 969 vestigingen mag Kruidvat zichzelf ook dit jaar de grootste winkelketen van Nederland noemen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top 100 Winkelformules van onderzoeksbureau Locatus. De drogisterij laat onder meer Albert Heijn (857 reguliere winkels), Jumbo (644), Gall en Gall (583) en HEMA (538) achter zich. In België mag Kruidvat zichzelf inmiddels de grootste Nederlandse winkelketen noemen, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Daar heeft de retailer textielsuper Zeeman ingehaald. De drogisterijketen groeit van 265 naar 275 winkels, terwijl het aantal vestigingen van Zeeman van 273 naar 262 daalt. Daarmee staat Kruidvat op de twintigste plek van de grootste winkelketens in België. Anders dan in Nederland wordt de top tien bij onze zuiderburen nog steeds overheerst door de bankensector.

Verliezer: IKEA
‘Ongekend slecht’. ‘Ik wacht al een maand op mijn bestelling’. Maar ook ‘Vier maanden zonder keuken dankzij IKEA’. Het is slechts een greep uit de vele negatieve recensies die de meubelreus de afgelopen 24 uur op zijn bordje kreeg. De retailer zou producten niet leveren, klanten worden niet terugbetaald en de klantenservice is slecht bereikbaar. Op recensieplatform Trustpilot scoort IKEA inmiddels nog maar een 1,6 op een schaal van vijf, op basis van tienduizend reviews. Ook bij de Consumentenbond regent het klachten: maar liefst 250 keer werd er geklaagd over de geel-blauwe meubelgigant. "We realiseren ons dat de service niet bij alle klanten naar tevredenheid verloopt", zegt een woordvoerder voorzichtig tegen het AD. "Dat het niet mogelijk is alle klanten de service te bieden die ze van ons gewend zijn, frustreert en spijt ons.” De inzet van extra winkelpersoneel bij de klantenservice om bestellingen te bezorgen blijkt niet genoeg. Dus moet de retailer klanten vooraf waarschuwen dat de service minder soepel verloopt, besluit de Consumentenbond. Dan kan de consument desnoods besluiten even niet bij de retailer te bestellen of weten ze dat het bestelproces hobbelig kan zijn. 

 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!