Winnaar/verliezer van de week: Coolblue en Miss Etam

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Coolblue en Miss Etam

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Coolblue en Miss Etam.

Winnaar: Coolblue
"Het aller-aller-allermooiste Coolblue-jaar ooit." Zo noemt ceo en medeoprichter Pieter Zwart meestal het voorafgaande jaar. Maar dat voelde nu misschien niet helemaal oké. Zwart houdt het dit keer bij: "2020. Een wel heul bijzonder jaar." En dat was het. Maar ook weer een heul gewoon jaar: Coolblue blijft groeien. De omzet steeg met 34 procent naar twee miljard en de brutobedrijfswinst (ebitda) ging van 48 naar 114 miljoen euro. Er kwamen meer winkels bij, Coolblue breidde het aanbod onder meer uit met laadpalen en zonnepanelen, maakte de stap naar Duitsland en het aantal medewerkers groeide van 4623 naar 6361. "En door", zegt Zwart. "Tijd voor nieuwe doelen. We gaan van 2021 gewoon weer het aller-aller-allermooiste Coolblue-jaar ooit maken."

Verliezer: Miss Etam
Rustig was het nooit sinds Martijn Rozenboom begin september Miss Etam overnam. Gedoe over loonbetalingen, tientallen winkels die dicht gingen, de webshop uit de lucht, en verhalen over rekeningen die niet zouden zijn betaald en winkels die geen nieuwe collecties kregen. Hoelang zou dat goed gaan? Niet zo heel lang. Vlak voor kerst vroeg hij al het faillissement aan voor het distributiecentrum en het hoofdkantoor. Door de lockdown was de omzet in één keer weggevallen en konden de twee bedrijfsonderdelen volgens Rozenboom niet langer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Deze week vroeg hij uitstel van betaling aan voor Miss Etam (en het veel kleinere Steps): doordat de winkels nog steeds dicht zijn, komt er geen cent binnen en het UWV weigerde NOW-steun te geven. De 340 medewerkers kunnen daardoor niet meer worden betaald, zegt Rozenboom. De surseance is inmiddels verleend, het faillissement zal waarschijnlijk snel volgen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.