Voor het vierde jaar op rij staat deze week in het teken van de Nationale Week Zonder Vlees. Het initiatief, in het leven geroepen door Isabel Boerdam, moet de consument bewuster maken van zijn vleesconsumptie en de impact daarvan op mens en maatschappij. We spraken Boerdam over haar initiatief dat steeds groter werd.


Maar eerst even wat statistieken. Want hoewel deze week vegetarisch eten centraal staat, lijkt de consument nog niet vaker naar vleesvrije alternatieven te grijpen. Sterker nog, de vleesconsumptie is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Wakker Dier. In 2019 aten we gemiddeld 77,8 kilo vlees per persoon, waar dat in 2018 nog 77,2 kilo was. Met de Nationale Week Zonder Vlees hoopt Boerdam hier verandering in aan te brengen en Nederland in beweging te krijgen. 


Boerdam:“Ik ben al vanaf mijn negende vegetariër, maar toen ik als student zelf het fornuis moest bedienen, merkte ik hoe lastig het is om dagelijks een gevarieerd en vegetarisch menu op tafel te zetten. Ik besloot me meer in het voedingsonderwerp te verdiepen en er ging een wereld voor me open: de...