Winnaar/verliezer van de week: Beter Bed en La Place

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Beter Bed en La Place.

Winnaar: Beter Bed
Kleiner, maar gezonder. De afgelopen jaren ging de bezem erdoor bij Beter Bed. Er werd een streep gezet door diverse buitenlandse avonturen, zoals het Duitse zorgenkindje Matratzen Concord. De Benelux, daar moet het voortaan gebeuren voor het Udense bedrijf. En het gaat goed, ook in coronatijd. In de eerste zes maanden werd er meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ging om een stijging van 0,6 procent tot ruim 97 miljoen euro. De nettowinst steeg van twee naar 3,7 miljoen euro. Beter Bed profiteerde vooral van de sterk toegenomen onlineverkopen: + 123...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Beter Bed en La Place.

Winnaar: Beter Bed
Kleiner, maar gezonder. De afgelopen jaren ging de bezem erdoor bij Beter Bed. Er werd een streep gezet door diverse buitenlandse avonturen, zoals het Duitse zorgenkindje Matratzen Concord. De Benelux, daar moet het voortaan gebeuren voor het Udense bedrijf. En het gaat goed, ook in coronatijd. In de eerste zes maanden werd er meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ging om een stijging van 0,6 procent tot ruim 97 miljoen euro. De nettowinst steeg van twee naar 3,7 miljoen euro. Beter Bed profiteerde vooral van de sterk toegenomen onlineverkopen: + 123 procent. Ook had het bedrijf baat bij het winkelen op afspraak dat in maart mogelijk werd.

Verliezer: La Place
Financieel topman Ton van Veen windt er geen doekjes om. Jumbo heeft het laatste anderhalf jaar weinig plezier aan La Place beleefd. Al wil hij het geen hoofdpijndossier noemen. De coronacrisis hakt er flink in bij de foodformule, bleek deze nog maar eens uit de halfjaarcijfers. Doordat de restaurants slechts zeer beperkt open waren, viel de omzet maar liefst zestig procent lager uit dan een jaar geleden. De teller bleef steken op dertien miljoen euro.

En de omzet van La Place stelde al niet zo heel veel voor. "La Place doet in een heel jaar minder omzet dan Jumbo in een week", zei Van Veen in januari. Jumbo had vlak daarvoor bekendgemaakt dat het de exploitatie van tientallen vestigingen overdraagt aan horeca- en cateringspecialist Vermaat. Jumbo is nog wel steeds eigenaar van het merk en heeft zes restaurants en vier stationslocaties. Ook gaat Jumbo over de franchiserelaties in binnen- en buitenland. Jumbo-baas Frits van Eerd ziet ruimte voor nog honderden La Place-vestigingen, vooral van de gemaksformule La Place Express.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!