Waarom Shoeby Amazon als grootste concurrent ziet

Mitch van Deursen (28) is ceo en samen met zijn zus Jill mede-eigenaar van fashionketen Shoeby. Hij was te gast in de RetailTrends-podcast. Het gesprek in vier quotes.

Mitch van Deursen (28) is ceo en samen met zijn zus Jill mede-eigenaar van fashionketen Shoeby. Hun ouders Mieke en John van Deursen openden in 1981 de eerste Shoeby-winkel in Den Bosch. Mitch vertelt uitgebreid en trots over hoe zijn ouders deze fashionketen vanuit het niets succesvol hebben opgebouwd. Het gesprek in vier quotes.
 

1. ‘Alles draait om het mooi maken van mensen’
Terugkijkend naar de oprichting van het bedrijf zegt Van Deursen trots te zijn op zijn ouders. “Mijn beide ouders kwamen uit een ondernemersgezin. Toen ze zeventien en achttien waren begon mijn vader met het verkopen van spijkerbroeken en vanuit daar heeft mijn moeder een winkeltje geopend. Daar kwamen klanten initieel voor spijkerbroeken en schoenen, maar mijn moeder begon op een gegeven moment de klanten compleet te stijlen. Zo is het merk Shoeby ontstaan en dat is nog steeds de kern van onze organisatie: alles draait om het mooi maken van mensen. 


2. ‘Na vier maanden voelde het bedrijf als zo’n warm bad, dat ik niet meer ben weggegaan’
Lange tijd hield Van Deursen de boot af om het familiebedrijf binnen te stappen, totdat hij ziek werd en een baan bij het bedrijf van zijn ouders hem hielp weer overeind te krabbelen. “Tot mijn 24e heb ik altijd gezegd: ‘Dit is jullie ding’. Ik heb affiniteit met zelf dingen opbouwen en ben met toeval in het bedrijf gerold. Voordat ik bij Shoeby begon, werkte ik voor BrandLoyalty en zou ik naar San Francisco gaan om een tech-startup te beginnen. Dat ging alleen niet door, want ik kreeg in 2016 een heftige vorm van Pfeiffer.”
 

Na drie maanden ziek te zijn geweest wilde Van Deursen weer rustig iets opbouwen. “Ik ben een doener. Ik wil bezig zijn. Toen mijn vader vroeg of ik een project wilde doen bij Shoeby zei ik ja. Op die manier kon ik weer wat opbouwen en structuur vinden. Ik wilde daarna mijn eigen plan trekken, maar na vier maanden voelde het bedrijf als zo’n warm bad dat ik niet meer ben weggegaan. Ik ben toen de e-commerce van het bedrijf gaan runnen.”
 

3. ‘We hebben regelmatig discussies met elkaar waarin we elkaars visies delen’
Ondanks dat de ouders van Mitch en Jill niet meer aan het roer van het schip staan, zijn ze nog steeds op hun eigen manier betrokken bij het bedrijf. “Ik ben meer de facilitator van het bedrijf en Jill en ma leveren de input aan de creatieve kant. We hebben regelmatig discussies met elkaar waarin we elkaars visies delen. Je hebt namelijk de nieuwe wereld (die van Mitch en Jill, red.) en de oude wereld (die van zijn ouders, red.). Iedere keer kijken we hoe we die samen kunnen krijgen. Je kan namelijk wel volledig in de nieuwe wereld gaan werken, maar misschien verlies je dan invloed en kracht van de oude wereld. We kijken altijd naar hoe we die balans houden.”
 

Zijn vader is het minst betrokken bij het bedrijf maar houdt wel altijd een oogje in het zeil, vertelt de ceo. “Zijn rol is het indirect adviseren op de cijfers, deze nemen we een keer per kwartaal en een keer per maand door. We zetten deze dan samen op scherp. Zijn blik helpt ons daarbij en daar leren we heel veel van.”
 

4. ‘We hebben maar één concurrent en dat is Amazon’
Niet modeketens H&M en Zara zijn de grootste concurrent van Shoeby, vertelt Van Deursen. Nee, dat is Amazon. “Het is een techclub die systematisch het consumentengedrag in de gaten houdt. Hun eigen systeem en conversiemodel sluiten daar heel goed op aan.  Het nieuwe denken draait om snelheid en innovatie. Dat is de kern van alles wat we nu aan het doormaken zijn. Of het nou gaat om duurzaamheid of digitalisering, het draait allemaal om hoe snel je kan handelen.”
 

Om met Shoeby op Amazon te gaan, ziet de ceo dan ook niet zitten. Wel is de modeketen actief op Wehkamp en Zalando. “Amazon is voor mij teveel een handelsplatform. Ik vind het geweldig wat ze doen, maar mode heeft een hele specifieke customerjourney. Die gaat heel erg over beelden en over het bieden van inspiratie. Amazon doet te veel van alles. Zalando is heel erg gefocust op mode en past daarom beter bij ons.”


Luister de podcastaflevering nu via deze link op Spotify en abonneer je direct om geen enkele aflevering te missen. 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!