Winnaar/verliezer van de week: Gorillas en FNG

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Gorillas en FNG.

Winnaar: Gorillas

En weer een forse kapitaalinjectie voor Gorillas. Haalde de flitsbezorger in maart al 290 miljoen dollar op, deze week ging het om bijna een miljard dollar. De investeringsronde werd geleid door maaltijdbezorger Delivery Hero, dat 235 miljoen dollar in het bedrijf steekt. Gorillas werd tijdens de coronacrisis in Duitsland opgericht en groeit razendsnel. Het bedrijf, dat belooft binnen tien minuten de boodschappen af te leveren, is actief in ruim vijftig steden in negen landen (onder meer in Nederland). Er werken zo'n 11 duizend mensen. Gorillas wil met het nieuwe geld...

Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Gorillas en FNG.

Winnaar: Gorillas

En weer een forse kapitaalinjectie voor Gorillas. Haalde de flitsbezorger in maart al 290 miljoen dollar op, deze week ging het om bijna een miljard dollar. De investeringsronde werd geleid door maaltijdbezorger Delivery Hero, dat 235 miljoen dollar in het bedrijf steekt. Gorillas werd tijdens de coronacrisis in Duitsland opgericht en groeit razendsnel. Het bedrijf, dat belooft binnen tien minuten de boodschappen af te leveren, is actief in ruim vijftig steden in negen landen (onder meer in Nederland). Er werken zo'n 11 duizend mensen. Gorillas wil met het nieuwe geld verder uitbreiden en investeren in mensen, technologie en marketing.

Verliezer: FNG

Het blijft onrustig bij modegroep FNG, of wat daar nog van over is. Ceo Paul Lembrechts houdt het daar voor gezien. Op een aandeelhoudersvergadering kondigde hij zijn afscheid aan, nadat de aandeelhouders niet wilden instemmen met zijn beloning. Of verloning, zoals ze in Vlaanderen liever zeggen. Of renumeratie, in de woorden van Lembrechts. Volgens De Tijd kreeg Lembrechts 1800 euro per dag om het vroegere moederbedrijf van failliete ketens als Miss Etam en Steps in rustiger vaarwater te brengen. Nu valt alleen de Scandinavische webwinkel Ellos er nog onder. Lembrechts werkte elf dagen per maand bij FNG en kon naast zijn dagvergoeding ook nog op prestatiebonussen rekenen.

Waarom de aandeelhouders de boel blokkeren, is niet direct duidelijk. Volgens De Tijd hebben de oprichters Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke er nog steeds een flinke vinger in de pap en zijn ze er verbolgen over dat Lembrechts niet met hen wil overleggen. Tegen het trio loopt een strafrechtelijk onderzoek naar fraude en er hangen FNG miljoenenclaims boven het hoofd. De toekomst van het bedrijf is nu nog onzekerder geworden, stellen ingewijden vast.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Lees ook

Alle artikelen

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!