Startup van de maand: Cloffee

Een kidsconceptstore waar je terechtkunt voor tweedehandskinderkleding, -schoenen, -accessoires en -speelgoed: dat is Cloffee. RetailTrends sprak met medeoprichter Ragna Dik over het ontstaan van haar startup, wat Cloffee precies doet en wat zoal de toekomstplannen zijn. 

Een kidsconceptstore waar je terechtkunt voor tweedehandskinderkleding, -schoenen, -accessoires en -speelgoed: dat is Cloffee. Maar dat is niet alles, want je kunt er ook heen voor duurzame kindercadeaus en een kopje koffie of iets lekkers. RetailTrends sprak met medeoprichter Ragna Dik over het ontstaan van haar startup, wat Cloffee precies doet en wat zoal de toekomstplannen zijn. 
 

Cloffee is sinds april dit jaar live met een webshop en eind augustus is daar ook een fysieke winkel in Bussum bij gekomen. Met hun startup willen oprichters Anke Meulendijks en Ragna Dik een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de kledingindustrie. 
 

Hoe bent u op het idee gekomen voor Cloffee?
“Ik woonde eerst in Amsterdam en bracht daar vaak tweedehandskinderkleding naar winkels. Toen ik verhuisde naar Bussum kon ik deze winkels niet vinden. Ook kon ik geen plek vinden waar ik tweedehandskleding kon kopen. Ik kwam toen Anke tegen, mijn compagnon, en zij liep tegen hetzelfde aan. Toen hebben we samen besloten Cloffee op te zetten.”
 

Wat doet Cloffee precies? 
“Wij verkopen tweedehandskinderkleding en speelgoed. Van het speelgoed verkopen we ook duurzame nieuwe merken. Daarnaast hebben we een koffiebar en geven we workshops. Het is een hele brede kidsconceptstore waar mensen voor van alles en nog wat terechtkunnen.” 
 

Cloffee komt dus van de woorden kleding en koffie? 
“Precies. We hadden het eerst op z’n Nederlands; kloffie. Maar uiteindelijk vonden we het in het Engels leuker. Het werkt als een goede woordgrap.” 
 

Cloffee heeft pas later een winkel erbij geopend. Hoorde dit wel bij het originele plan? 
“Een winkel was altijd al de ambitie en het plan, maar door corona durfden we het niet aan om een winkelpand te huren. Een pand is natuurlijk het allerbelangrijkste als je in de retail gaat. We hebben gewacht tot het perfecte pand voorbijkwam. Dat hebben we gevonden in Bussum. Hier kunnen we alles doen wat we hebben bedacht. Het was fijn om eerst met de webshops te starten en daarmee proef te draaien. Zo hebben we de winkel kunnen openen met een flinke voorraad.” 
 

Hoe werkt het inbrengen van kleding precies? 
“Alles wat hier hangt is door onze klanten ingebracht. Dit zijn spullen die ze over hadden en nog in goede staat verkeren. Op het moment dat wij het voor ze verkopen krijgen zij veertig procent van de verkoopprijs.” 
 

 

Mensen mogen geen fastfashion inbrengen, toch? 
“Dat klopt. We hebben deze keuze gemaakt vanwege verschillende redenen. De eerste is dat fastfashionmerken net wat minder kwaliteit hebben en daardoor minder goed een tweede ronde meegaan. Daarbij krijgen we zoveel kleding dat de rekken al snel volhangen. Als we ook fastfashionkleding aannemen, wordt het te veel qua aanbod. We willen eindeloos gescrol op de website voorkomen.” 
 

Wat kost de kleding bij Cloffee?
“Dat ligt aan de staat van het product. Vaak krijg ik producten met de kaartjes er nog aan. Dan ga ik iets onder de helft van de onlineprijs zitten. Als er bijvoorbeeld een flinke sale is geweest ga ik daar dan ook onder zitten. Die prijs zijn mensen namelijk bereid om te betalen. Als je ziet dat de kleding is gedragen maar wel nog in goede staat is, schipper ik een beetje tussen een derde en de helft van de originele prijs.” 


Hoe weet een klant dat hij kleding verkocht heeft?
“Als je een inbrenger wordt bij Cloffee krijg je een account. Je kunt dan online inloggen in ons systeem en daar zie je  wat je tegoed is en wanneer de producten zijn verkocht. Vervolgens kunnen mensen zelf bepalen of ze dat tegoed in de winkel willen besteden aan kleding, cadeautjes of een workshop óf dat ze het laten uitbetalen.”
 

Waar zet Cloffee de winkel verder voor in? 
“De winkel is een ontmoetingsplek. We geven workshops, maar hebben ook een speelgoedhoek. Zo kan de klant nog even winkelen of even rustig een koffie drinken terwijl je kind de speelhoek onveilig maakt. Daar hebben we de ruimte voor.” 
 

Hoe is Cloffee gefinancierd? 
“Vooral met eigen middelen. Ook hebben we het best wel low budget voor elkaar gekregen. Zo hebben we bijvoorbeeld kasten in bruikleen van het merk Ms. Verhip, een bedrijf dat kasten opknapt en nieuw likje verf geeft. In ruil daarvoor hebben wij hen een extra showroom aangeboden. Voor de rest hebben we in het begin veel via Marktplaats bij elkaar gezocht.”

 

Oprichters Anke Meulendijks en Ragna Dik (r).

 

Hoe gaat het tot dusver? 
“Het gaat eigenlijk boven verwachting goed. We draaien pas twee maanden, dus ik heb nog geen goed beeld van wat een normale omzet is. De verkoop in de winkel draait beter dan online, al zorgt online voor een goede basis. De webshop is daarnaast natuurlijk goed schaalbaar. Dat biedt zekerheid voor de toekomst, ook wat de grillen van corona betreft. Op termijn willen we een webshopmedewerker aannemen zodat de webshop up-to-date blijft. Alles wat online staat hangt ook in de winkel, dus iedere keer als er iets verkocht is moet ik dat gelijk uit de webshop halen. Dat kost veel tijd. Elk item is natuurlijk uniek, dus kan maar één keer verkocht worden.” 

Hoe onderscheidt Cloffee zich van concurrenten als Vinted en Marktplaats? 
“Cloffee staat voor gemak en duurzaamheid. Op Marktplaats koop je vaak één ding en dat moet je dan met verzendkosten ergens uit Nederland laten komen. Bij Vinted komt het vaak uit Frankrijk. Bij ons heb je gratis verzenden bij een bestelling vanaf veertig euro. Daarnaast is bij ons de selectie al gemaakt. Ik heb een hekel aan de hele avond scrollen op Marktplaats om maar de juiste dingen bij elkaar te zoeken. En dan moet je vervolgens ook nog wachten tot iemand reageert.” 
 

Zijn er naast een webshopmedewerker nog andere uitbreidingsplannen? 
“We zouden meer winkels willen openen. Het lijkt ons heel leuk om daarin te partneren met andere mensen. Ik heb de afgelopen maanden zo vaak gehoord dat wat ik doe echt de droom is van veel andere mensen. Met die mensen vind ik het leuk om in gesprek te gaan. Het concept met tweedehandsverkoop voor kinderen en koffie vind je nog bijna nergens. 


Waar staat Cloffee over vijf jaar?
“Ik kan me voorstellen dat we uitbreiden in assortiment en dat we er andere dingen erbij gaan doen, zoals een ruimte inrichten voor een kapper in de winkel. Er zijn genoeg ideeën. Ook denk ik dat we meerdere vestigingen hebben, maar ook nog steeds hier in Bussum zitten. Ik hoop mensen te blijven verrassen.” 
 

Dit interview is afgenomen via Instagram Live. Benieuwd? Bekijk hier het hele interview terug. 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!