Retailjaar 2021: De val van Miss Etam

Wat gebeurde er afgelopen jaar in retailland? RetailTrends blikt terug op 2021, aan de hand van tien hoofdpunten. Vandaag: de val van Miss Etam.

Wat gebeurde er afgelopen jaar in retailland? RetailTrends blikt terug op 2021, aan de hand van tien hoofdpunten. Vandaag: de val van Miss Etam.


Gaat Miss Etam het redden of valt na bijna honderd jaar het doek voor de damesmodeketen? Die vraagt dringt zich begin dit jaar op, nadat eind 2020 al twee bedrijfsonderdelen van moederbedrijf NXT Fashion failliet zijn verklaard. Het gaat om het distributiecentrum en het shared service center (het hoofdkantoor), waar 116 mensen werken.


Directeur Martijn Rozenboom had vlak voor kerst uitstel van betaling aangevraagd voor deze twee onderdelen. Hij wees erop dat door de lockdown de omzet in één keer was weggevallen. Daardoor konden het distributiecentrum en het hoofdkantoor niet langer aan de betalingsverplichtingen voldoen. "Onvermijdelijk en triest", zei hij nadat de rechter het vonnis had geveld.


De 39 winkels van Miss Etam en de vijf winkels van zusterbedrijf Steps, met in totaal zo'n 340 medewerkers, vielen buiten het faillissement. Rozenboom: "Ons doel is het grootste deel van de werkgelegenheid van de groep te behouden."


Rozenboom had begin september 2020 Miss Etam, Steps, Expresso, Claudia Sträter en Promiss overgenomen na het faillissement van FNG. Hij telde er in totaal 7,8 miljoen euro voor neer. Rozenboom zou Expresso en Claudia Sträter al snel doorverkopen aan de Van Uffelen Groep. Promiss werd in november dat jaar overgenomen door het Belgische Paprika.
 

Onrust sinds de overname

Bij Miss Etam en het veel kleinere Steps zou het nooit echt rustig worden. Er is gedoe over loonbetalingen, tientallen winkels sluiten definitief de deuren, de webshop gaat uit de lucht en er zijn verhalen over rekeningen die niet zouden zijn betaald en over winkels die geen nieuwe collecties krijgen. Hoelang kan dat zo doorgaan?


Tot 8 februari dit jaar. Op de dag dat medewerkers van Miss Etam en Steps het faillissement van hun werkgever aanvragen omdat ze hun loon over januari nog steeds niet hadden ontvangen, vraagt NXT Fashion uitstel van betaling aan. Volgens Rozenboom is, net als eerder bij de andere onderdelen, de door de overheid ingestelde lockdown de directe aanleiding. Daardoor moesten de winkels half december dicht en kwam er geen geld meer binnen.


Bovendien wees het UWV de aanvraag voor loonsteun af, zegt Rozenboom. Hierdoor kon NXT Fashion naar eigen zeggen de salarissen niet meer betalen. Het UWV ziet het bedrijf na de overname als een nieuwe onderneming, die daarom niet in aanmerking komtvoor de NOW-regeling. Enkele dagen later wordt uitstel van betaling verleend, 18 februari volgt het faillissement.


Ombouwen tot handelsorganisatie

Rozenboom had het bedrijf willen ombouwen naar een handelsorganisatie waarbij de collecties extern zouden worden ingekocht, zegt hij die maand via een schriftelijke reactie tegen RetailTrends. “Het waren vergevorderde plannen die we dus helaas niet hebben kunnen realiseren.”


Eind maart gaan 33 winkels van Miss Etam en vier van Steps tijdelijk open voor winkelen op afspraak. De ketens willen zo van de voorraden af zien te komen. Voor de uitverkoop worden uitzendkrachten ingeschakeld. Noodgedwongen, laat Rozenboom via een woordvoerder aan RetailTrends weten. “Liever waren we met de eigen medewerkers doorgegaan.”


Op 22 juni wordt duidelijk dat alle winkels van Miss Etam en Steps op korte termijn dichtgaan. Er zijn dan nog 22 winkels open. Op twee winkels na gaan ze eind juni dicht, zegt de woordvoerder. De Miss Etam-filialen in Roosendaal en Almere gaan nog tot 31 juli door met de verkoop van de laatste artikelen. “Er komt later dit jaar een rebranding van Miss Etam”, meldt Rozenboom via de woordvoerder. Maar om hoeveel winkels het gaat en wanneer die weer opengaan, is volgens hem nog niet bekend.


Intussen profiteren andere ketens van het wegvallen van Miss Etam. MS Mode probeert een jongere doelgroep aan te spreken met MS Studio, een lijn die alleen online wordt aangeboden. Okay Fashion komt onder de naam More met vier winkels waar plus-sizekleding wordt verkocht. En ook WE Fashion wil vrouwen met een maatje meer beter bedienen. Het assortiment wordt uitgebreid met de maten 48, 50 en 52.


Is er toekomst?

Over de door Rozenboom aangekondigde rebranding van Miss Etam is eind december nog niets duidelijk. “Er is op dit moment niets over te melden”, meldt de woordvoerder. “We verwachten dat dat in de loop van volgend jaar wel het geval zal zijn.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!