Winkelen zonder geld uit te geven. Dat klinkt als een contradictio in terminis, maar niks is minder waar. Op het Israëlische platform Shareitt verkopen of huren gebruikers namelijk producten in ruil voor tokens. Die punten kunnen weer worden ingezet voor de huur of aanschaf van andere spullen. Shareitt tilt zo de deeleconomie naar een volgend niveau.


Shareitt is in 2018 opgericht in Tel Aviv door de ondernemers Michael Malul en Arie Ben David. Het platform speelt in op de groeiende behoefte naar een duurzamere economie. “We hebben allemaal items die we niet meer gebruiken of niet nodig hebben. Boeken die we uitgelezen hebben, kleding die niet meer past, slaapspullen die we niet meer gebruiken of zelfs apparaten die we gewoon niet meer nodig hebben. Shareitt laat gebruikers deze ruilen voor spullen die ze wel kunnen gebruiken”, vat het platform het samen. 


Hoe dat werkt? Iedere nieuwe gebruiker van Shareitt krijgt na het aanmaken van een profiel honderd punten als welkomstcadeau. Het aantal punten staat volgens het platform gelijk aan het aantal Israëlische sjekel dat is betaald voor het product....