Kleding produceren op basis van vraag, vijf jaar garantie op een shirt en zo min mogelijk afval. Het zijn de elementen die samen het kledingmerk Unrobe maken. Unrobe is een verwijzing naar undress en de naam van het merk is de missie. Het motto? Dressing people by undressing the industry. Dat doet het Amsterdamse label door zich in te zetten voor een duurzame en eerlijke kledingproductie. “Wij zullen nooit concessies doen”, zegt oprichter Daan Ubachs.

Ubachs werkt inmiddels elf jaar in de mode. Eerst als inkoper voor een kledingmerk uit Amsterdam, later voor een productieagentschap in Indonesië, waar hij de kledingproductie van merken als Calvin Klein en Ralph Lauren in goede banen leidde. Hoewel die merken al aardig wat deden op het gebied van duurzaamheid zag Ubachs dat het beter kon. 

Unrobe gebruikt uitsluitend duurzame stoffen van bijvoorbeeld organisch katoen met het GOTS-label (Global Organic Textile Standard, een internationaal keurmerk) of gerecycled polyester. Om de CO2-uitstoot laag te houden, vindt de productie plaats in premium fabrieken in Portugal. Het merk verkoopt zijn kleding via een direct-to-consumermodel, waardoor de prijzen gemiddeld vijftig procent goedkoper zijn dan die van traditionele merken. “Daardoor kunnen we extra investeren in de kwaliteit en de mensen die het maken”, vertelt Ubachs. 


'De verduurzaming van fashion gaat me te langzaam'


Om overproductie en onnodig afval tegen te gaan lanceerde Unrobe afgelopen jaar een collectie op basis van aanvraag. “Het zat me dwars dat op een duurzame manier produceren alsnog zorgt voor waste. Daarom hebben we daarop iets bedacht: zero waste produceren.” Voor de limited collectie moesten geïnteresseerden zich inschrijven op een design of sample en Ubachs wist dan precies hoeveel kledingstukken hij moest produceren. “Niet alleen had ik geen overproductie en geen onnodige verspilling, we creëerden ook bewustwording.”

De wens is om het merk circulair te maken. Daarvoor staan al enkele ideeën in de kinderschoenen. “We willen een vijf jaar durende garantie geven op de workmanship, dus op het stikwerk en de naden. Mocht je bijvoorbeeld een gat krijgen in de oksel, dan kan je het product terugsturen De kledingis van hoge kwaliteit, daarom durven we dat ook af te geven.” En mocht je uitgekeken zijn op je Unrobe-shirt, dan kun je het kledingstuk in de toekomst misschien terugsturen naar het bedrijf. “Wij brengen het naar het recyclecenter van onze fabriek, maken er weer garen van en dat gebruiken we dan voor een nieuw artikel.” Dit doet het label nu met gerecycled polyester. 

Ondertussen zijn steeds meer kledingmerken bezig met het creëren van een verantwoorde collectie. “Waar ik me over verbaas is dat een merk een deel van zijn collectie duurzaam maakt en het andere deel niet. Wat schiet het dan op? Het gaat me allemaal een beetje te langzaam.” Ubachs stelt dat het vijf voor twaalf is in de mode-industrie. “Bedrijven moeten duurzaamheid echt serieus gaan nemen. Niet alleen als marketingtruc, maar door hun businessmodel erop af te stemmen. Uiteindelijk wordt het de standaard en daar moeten al die merken nu al op inspringen. We moeten de problemen als collectief oplossen, dat kunnen we niet alleen.”


Unrobe en de andere RetailRookies pitchen hun concept op 12 september tijdens het Retail & Brands Festival. Een vakjury, onder voorzitterschap van hoofdsponsor ABN AMRO, kiest vervolgens wie van hen zich RetailRookie of the Year 2019-2020 mag noemen. Wil je erbij zijn? Koop dan hier je tickets.