Selfie: ‘Vier het leven voluit, het kan zomaar anders zijn’

Simone van Trojen (50)
Oprichter Ladress
Ook: Oprah Winfrey-fan, soms onzeker

Simone van Trojen (50)
Oprichter Ladress
Ook: Oprah Winfrey-fan, soms onzeker


Empowerment is een belangrijk onderdeel van LaDress. Wat betekent dit voor jou?
“Ik richtte LaDress op toen ik twee kleine kinderen had. Ik zocht tijdloze, comfortabele jurkjes die voor elke gelegenheid geschikt zijn, waarin ik me goed voelde en die mooi zitten. Een vrouw vervult vaak veel verschillende rollen. Dan wil je je niet druk hoeven maken over de vraag of je outfit geschikt is voor je werk en het etentje dat je gelijk erna hebt. Vrouwen mogen het leven omarmen, trots zijn op zichzelf en blij zijn met wat ze doen – wat dat ook is.”


Welke ontwikkeling heb je daarin zelf doorgemaakt?
“Ik kan soms onzeker zijn, ik wil het graag voor iedereen goed doen. Dan vraag ik me bijvoorbeeld af of ik mijn kinderen goed opvoed. Tegelijkertijd kan ik sommige dingen ook gewoon dóen. Mooie jurkjes maken bijvoorbeeld, zonder enige ervaring in de modebranche. Gelukkig is de wil om mezelf te blijven ontwikkelen vaak sterker dan de twijfel.”


Je moeder komt altijd kijken bij het doorpassen van een nieuwe collectie. Omschrijf jullie band eens.
“We zijn heel close. Mijn vader overleed plotseling toen ik tien jaar oud was. Ik ben enig kind en ineens moesten we het samen rooien. Mijn moeder ging heel goed met de situatie om, zo knap. Er was ruimte voor het verdriet, maar ze pakte de draad weer zo goed mogelijk op. Ze leerde me zelfstandig te zijn en stimuleerde me om mezelf te ontwikkelen: geniet van het leven, maar werk hard en benut je talenten. Uiteindelijk is ze hertrouwd met een lieve man die voor me zorgde alsof ik zijn eigen dochter was. Mijn kinderen zijn dol op hem, eigenlijk hebben ze drie opa’s. Dat koester ik.”


Op welke manier heeft het overlijden van je vader je nog meer gevormd?
“Van het ene op het andere moment kan het leven er totaal anders uitzien, leerde ik. Daarom wil ik alles eruit halen, het leven voluit vieren. Daar is niks mis mee, maar soms is het ook goed om even pauze te nemen en te reflecteren, gewoon even niks te doen. Zo’n rustmoment is uiteindelijk goed voor je creativiteit en energieniveau.”


Hoe pak je die rust?
“Ik lees graag, zowel fictie als non-fictie. Je kunt zo veel leren van een goed boek. Het komt er niet altijd van, maar als ik de tijd neem voor een boek denk ik al snel: heerlijk.”


Welke lessen van huis uit geef je door aan je eigen kinderen?
“Mijn man Bart en ik proberen Beau en Lise een fijne, veilige thuishaven te bieden. We bespreken veel met elkaar en laten zien dat je het leuk mag hebben, maar ook hard moet werken. We vinden het belangrijk dat onze kinderen aan anderen denken en respectvol met hun medemens omgaan. Ze zijn inmiddels tieners, een intensieve, maar ook mooie periode. Ze houden ons continu een spiegel voor.”


Welke grootheid zou je weleens willen ontmoeten?
“Oprah Winfrey. Ik vind haar ontzettend inspirerend. Hoe ze haar boodschap vertelt, alles wat ze zegt komt binnen. Het is niet voor niks dat een van mijn eerste jurkjes Oprah heette.”


Zou het meisje dat je was trots zijn op de vrouw die je bent geworden?
“Trots vind ik een moeilijk woord. Ik was een verlegen meisje en de Jongste van de klas, omdat ik een klas had overgeslagen. Ik denk dat de kleine Simone in elk geval erg blij zou zijn met de mensen die nu om me heen staan: mijn gezin, familie en vrienden. Een warm bad. En uiteindelijk zijn al die lieve mensen om je heen het allerbelangrijkst.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!