De toekomst van IT ligt in de cloud. En hoogstwaarschijnlijk niet één cloud, maar een combinatie van verschillende public en private clouds met misschien hier en daar nog een on-premise-applicatie. Hoe zorg je ervoor dat al die verschillende omgevingen veilig, betrouwbaar en efficiënt met elkaar samenwerken? Simac heeft het antwoord.

De weg naar de cloud ligt open. Drempels zijn er niet of nauwelijks. Iedereen kan met een paar muisklikken een account aanmaken en een virtual machine in Microsoft Azure of Amazon Web Services (AWS) opstarten. “Maar dan begint het pas. Een collega twee deuren verderop doet hetzelfde, evenals een collega vijf deuren verderop. Een week later komen ze erachter dat die drie opgestarte machines eigenlijk met elkaar zouden moeten praten, wat ze maar niet voor elkaar krijgen. Dan lopen de kosten op, terwijl het rendement zeer beperkt is”, vertelt Roeland Ravesteijn, hoofd architecture & innovation bij Simac IT NL.

Samen met collega Edward van Rossum, salesmanager bij Simac IT NL, adviseert hij bedrijven om even een pas op de plaats te maken en na te denken over de te volgen route naar de cloud. “Veel organisaties werken onbewust al in de cloud. Ze gebruiken Microsoft 365 en hebben hier en daar een SaaS-applicatie. De grens die bedrijven vroeger om hun bedrijfsnetwerk konden trekken, bestaat allang niet meer. Steeds meer bedrijven willen naar de cloud. Alleen weten ze niet zo goed hoe”, vertelt Van Rossum.


Center of excellence
Simac kan deze bedrijven helpen door de weg naar de cloud te wijzen en te plaveien. Daarvoor is het Simac Multicloud Framework ontwikkeld, dat voorziet in een gestructureerde aanpak om de juiste afwegingen te maken. Welke programma’s, apps en data kunnen naar de cloud en welke laten we on-premise staan? Wanneer kiezen we voor een public cloud en wanneer voor een private cloud? En als we voor een public cloud kiezen, wat is dan onze beste optie? Hoe waarborgen we de connectiviteit en veiligheid van alle applicaties?

Vervolgens kan Simac ook de technische realisatie van de multicloud-strategie ondersteunen. Een belangrijke rol daarin speelt het vorig jaar opgerichte Public Cloud Center of Excellence. Daarin heeft Simac alle kennis, kunde en visie over public clouds op één plek samengebracht.

Ravesteijn was betrokken bij de oprichting daarvan. “We hadden al een team dat zich bezighield met onze private clouds: Cloud|NEXT op basis van Intel-technologie en Cloud|Power op basis van IBM-technologie. Nu hebben we een vergelijkbaar team voor de public clouds van onder meer Microsoft en Amazon. Dit team is verantwoordelijk voor verdere uitbouw van onze kennis en kunde, zoekt de aansluiting bij de behoefte van klanten en draagt zorg voor de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten. Daarvoor hebben we een roadmap opgesteld. En natuurlijk zoeken beide teams voor private en public clouds de verbinding met elkaar, volledig in lijn met ons Multicloud Framework.”


Cost management
De reis naar de cloud gaat vaak gepaard met het gevoel van controleverlies. De servers waarop de applicaties draaien en de data staan, zijn immers ongrijpbaar geworden, stelt Van Rossum. “Simac zorgt er juist voor dat bedrijven wel de controle blijven behouden. De migratie naar de cloud verloopt veilig en beheerst met de mogelijkheid om bij problemen altijd weer terug te vallen op de oude infrastructuur. En ook na de migratie houden bedrijven grip op hun IT-omgeving, die wij voor hen beheersen en beheren.”

Grip op de IT-omgeving betekent grip op het gebruik en dús grip op de kosten. Simac heeft daarvoor een cost management dashboard ontwikkeld dat de kosten van verschillende cloud-omgevingen en componenten binnen die clouds inzichtelijk maakt. Of dat nu de public clouds van Microsoft of Amazon betreft of Cloud|NEXT of Cloud|Power, de private clouds van Simac. “Als je louter naar de kosten kijkt, is cloud computing duurder dan on-premise computing. Wie optimaal rendement wil halen uit de cloud, moet dus actief aan de slag met beheer. Dat kan met dit dashboard”, legt Ravesteijn uit. Het dashboard is voortdurend in ontwikkeling. “Wij zijn nu bezig om de inzichten te vertalen in slimme adviezen en concrete besparingen. Stel bijvoorbeeld dat voor de vijfde achtereenvolgende maand in een of andere cloud een specifieke activiteit wordt opgestart. Dan is het misschien goedkoper om die activiteit als dienst af te nemen”, stelt Ravesteijn.

Het dashboard biedt ook inzicht in gebruik van rekenkracht, opslagcapaciteit en licenties. Gebruikers kunnen zelf aangeven wanneer opschalen of afschalen nodig is. Van Rossum: “Denk aan de mogelijkheid om automatisch acties te initiëren als de kosten boven of onder een vooraf ingesteld niveau komen.”

Business Agility
Naast cost management ontwikkelt Simac ook tools voor business agility. Wie zich in de markt wil onderscheiden, moet wendbaar zijn. Dat betekent snel op veranderingen in de markt kunnen reageren en snel innovaties in praktijk kunnen brengen. Ravesteijn: “Wie een goed idee heeft voor een app, wil geen zes maanden wachten op de lancering ervan. Daarvoor is het nodig dat bedrijven heel snel hard ware en software beschikbaar stellen, zodat ontwikkelaars kunnen bouwen en testen. De cloud leent zich daar bij uitstek voor. Bedrijven krijgen straks de beschikking over een portal waar bijvoorbeeld DevOps-teams snel en eenvoudig een server kunnen inschakelen om nieuwe software te testen. Is de test succesvol verlopen? Dan kunnen ze de server weer uitschakelen, zodat bedrijven alleen betalen voor computerkracht die ze daadwerkelijk gebruiken.”

Dat kunnen die DevOps-teams in principe ook in de cloud-omgeving van Microsoft of Amazon, geeft Ravesteijn toe. “Maar daar krijgen de gebruikers een groot scherm voor zich met tientallen keuzes. Met onze portal kunnen wij voor bedrijven een landing zone inrichten waar in die keuzes al gemaakt zijn, volledig afgestemd op hun wensen en eisen. Bovendien draagt een standaard landing zone bij aan de beheersbaarheid en veiligheid.”

Data Analytics
Een ander onderwerp op de roadmap is data analytics. Steeds meer bedrijven zetten zelf data science-teams op die nieuwe inzichten en patronen destilleren uit data om betere beslissingen te kunnen nemen. “Maar een multicloud-omgeving impliceert dat die data verspreid is over verschillende public en private clouds. Om daar nieuwe informatie uit te kunnen halen, moet die data op de juiste wijze aan elkaar worden gekoppeld”, legt Ravesteijn uit. Van Rossum vult hem aan. “Wij gaan zelf geen data scientistst inhuren, maar kunnen wel alle data verzamelen, opschonen en samenbrengen in een data lake. Wij zorgen voor gestructureerde data, zodat de data scientists helemaal los kunnen gaan en hun slimme dingen kunnen doen.”