Illegaal middel in Spaanse paprika's

In Spanje is grootschalig gebruik gemaakt van een illegaal bestrijdingsmiddel. Het gaat om de stof isofenfos-methyl. Het middel is verboden in Europa, maar wel verkrijgbaar in China.

Het gebruik van deze stof was in de Europese Unie niet bekend waardoor het buiten de analyseprogramma’s van alle controlerende diensten viel. Door onderzoek van Referentielaboratoria van de Europese Gemeenschap is de stof alsnog in een grote hoeveelheid Spaanse paprikamonsters gevonden.

Op basis van ruwe analysegegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) valt te melden dat de stof in januari 2006 werd aangetroffen. Dit jaar werden in totaal 47 monsters Spaanse paprika onderzocht en in 18 gevallen werd de stof aangetroffen, zo kon nu achteraf worden vastgesteld. Van de monsters van de oogst na eind oktober, bevatte tachtig procent het verboden middel.

De risico’s voor de volksgezondheid zijn moeilijk in te schatten, omdat er van de stof geen toelatingsgegevens zijn. Wel is bekend dat het een organofosforester is, die kan schadelijk zijn en de aanwezigheid ervan moet zoveel mogelijk voorkomen worden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrieven van RetailTrends en mis niets!

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!