McDonald’s Engeland wil voor eind 2007 in Engeland zijn vrachtwagens op afgewerkt bakvet uit de eigen restaurants laten rijden. Ook de vrachtwagens in Duitsland en Oostenrijk gaan op biodiesel, omgezet uit frituurvet, rijden. McDonald’s Nederland is nog niet zover, omdat in ons land op een te beperkt aantal plaatsen biodiesel kan worden getankt.

McDonald’s Nederland heeft een eigen retoursysteem, waarbij de reststromen bakolie van alle restaurants naar een verzamelpunt worden gebracht. Van het frituurvet worden voornamelijk kaarsen en zeep gemaakt. Rotie, het bedrijf dat al het frituurvet van de keten afneemt, is echter bezig met het bouwen van een biodieselfabriek in Amsterdam.

De drie speciaal voor dit retoursysteem ingezette groene trucks van McDonald’s Nederland rijden al op plantaardige olie. De rode McDonald’s-trucks voor de bevoorrading rijden nog op diesel en straks misschien op biodiesel. “Daarvoor hoeven we de motoren niet om te bouwen”, aldus een woordvoerder van McDonald’s Nederland

De voorkeur gaat echter vooralsnog uit naar plantaardige olie. Dat is CO2-neutraal, de uitstoot van zwavel is praktisch nihil en die van roet wordt met vijftig procent verminderd.