Duizenden valse euromunten doken afgelopen jaar op in België. De neppers zijn vooral afkomstig uit Turkije en Italië, zo vermoedt de Koninklijke munt in België. Hoeveel valse euromunten in Nederland zijn getraceerd is niet bekend. Dat meldt Z24.nl.

De Koninklijke munt in België verzamelde tot nu toe achttienduizend valse munten, vermoedelijk afkomstig uit Turkije en Italië twee landen. Dit jaar verwacht de Belgische munt er ongeveer twintigduizend aan te treffen.

De stijging is opmerkelijk te noemen: in 2002 dook in België één valse munt van twee euro op. De Europese commissie meldde vorig jaar dat in 2005 in heel Europa zo'n 100 duizend valse munten in beslag waren genomen. Op een totaal van 63 miljard muntstukken stelde dat niet veel voor.

De commissie waarschuwde dat valsmunters steeds beter worden. De nieuwste vervalsingen waren bijna niet meer van de echte munten te onderscheiden. Valsmunters hebben een uitgesproken voorkeur voor munten met een Duitse nationale kant. De Koninklijke Nederlandse munt wil niets kwijt over de hoeveelheid valse munten in Nederland.