Record Store Day moet Boekenweek achterna

De Record Store Day moet meer consumenten naar fysieke winkels trekken om muziek te kopen. De dag is in de Verenigde Staten inmiddels uitgegroeid tot een nationaal festijn. In Nederland moet de dag ‘Boekenweekachtige proporties’ krijgen.

“De Record Store Day wordt georganiseerd om weer eens positief nieuws over platenzaken te brengen. Het is eigenlijk een tegenreactie op de toenemende concurrentie op internet, waar alle nummers gratis te verkrijgen zijn”, vertelt Marlein Parlevliet, coördinator van de Nederlandse editie van Record Store Day. “Mensen willen weer een fysiek album vast kunnen houden. Tijdens Record Store Day worden er ruim tweehonderdzestig exclusieve releases op vinyl uitgebracht. Dat zijn kunstwerken op zich. En omdat ze in een oplage van maximaal tweehonderd stuks verschijnen, komen muziekliefhebbers daar graag voor naar de winkel.”

De derde Nederlandse Record Store Day staat voor 21 april op de agenda. Tachtig onafhankelijke platenzaken doen mee aan de dag. “Eerder waren de muziekwinkels nog wat huiverig. Ze moesten extra vinylplaten inkopen, terwijl ze niet wisten of ze die ook echt verkocht kregen”, vertelt Parlevliet. “Maar in 2011 nam Record Store Day een vlucht. En dit jaar hebben we nog eens tien muziekwinkels extra aan het evenement weten te binden.”

Tijdens Record Store Day worden er tweehonderd instore-optredens verzorgd door namen als Blaudzun, Blood Red Shoes en Moss. “Spinvis heeft speciaal voor deze dag een lied opgenomen. Mensen die muziek kopen tijdens Record Store Day, krijgen Spinvis’ single er gratis bij”, vervolgt Parlevliet. “We koesteren de hoop dat Record Store Day uiteindelijk net zo groot wordt als de Boekenweek.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!