‘Biersector wordt onevenredig hard gepakt’

De Nederlandse biersector gaat een moeilijke tijd tegemoet door een accijnsverhoging van tien procent. De consument moet straks meer dan twee euro extra betalen voor een krat bier. “We worden onevenredig hard gepakt”, zegt Cees-Jan Adema, directeur van branchevereniging Nederlandse Brouwers tegenover Novum Nieuws. Hij reageerde op de plannen van de Kunduz-coalitie.

De sector vreest dat consumenten hun bier over de grens gaan halen. Ook is de kans groot dat ze overstappen op andere alcoholische dranken, die minder sterk in prijs stijgen. “We schatten in dat nu al tien procent van het in Nederland geconsumeerde bier over de grens wordt gekocht of illegaal geïmporteerd. Dat zal nog meer worden”, verwacht Adema.

Gevreesd wordt bovendien voor de werkgelegenheid onder de zo’n zevenduizend Nederlandse brouwers. “In wijnproducerende landen zie je dat de regering de eigen industrie juist probeert te beschermen. In Nederland, met zijn sterke biersector, lijkt juist het tegenovergestelde het geval”, analyseert Adema.

“Hoe de accijns precies wordt doorberekend aan de consument verschilt per brouwer”, zegt Adema.
“Bij kleinere brouwers zal minder ruimte zijn om de dubbele belasting in de winstmarge te verwerken. En de hogere btw gaat daar ook nog over heen. En brouwers in grensregio's zullen nog meer klandizie over de grens zien verdwijnen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!