Coöperatief model houdt boekhandel overeind

Boekhandel Boomker uit het Groningse Haren heeft 225 duizend euro opgehaald met de verkoop van aandelen. Zeker 125 particulieren uit de regio nemen deel in een coöperatie, waarmee de boekenwinkel definitief is gered.

Het management van enkele failliete Polare-winkels gaf onlangs aan een zelfstandige doorstart te willen realiseren via een vorm van crowdfunding. Voormalig eigenaar Marius van der Pas van Boomker is benaderd om het coöperatief model van Boomker uit te leggen.

Nadat huisbank Deutsche Bank de kredietlijn in de zomer van vorig jaar eenzijdig opzegde, moest Boomker naarstig op zoek naar nieuw kapitaal. Van der Pas onderzocht vervolgens de mogelijkheid om het bedrijf om te vormen tot een vereniging van klanten. Vermogende klanten moesten gezamenlijk twee ton inbrengen om de boekhandel voor het dorp te behouden. 150 duizend euro voor de aankoop van de activa en vijftigduizend euro voor het versterken van winkelvoorraden en marketing.

Het huidige Coöperatie Boomker.nl gaf aandelen van duizend euro per stuk uit. “De belangstelling was boven verwachting”, zegt oud-eigenaar Henk Boomker in Het Financieele Dagblad. Veel mensen vinden de boekhandel volgens hem onmisbaar voor ‘een gezellig dorpshart’.

De boekhandel is inmiddels schuldenvrij, terwijl het tevens veel lagere financieringslasten heeft dan voorheen. Daarnaast is Boomker met de verhuurder van het winkelpand een lagere huursom overeengekomen. Als het rendement het toestaat, keert de coöperatie vanaf volgend jaar enkele procenten dividend uit.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!