Spar hoopt subsidie te ontvangen voor zijn inspanningen om dorpen in krimpgebieden leefbaar te houden. Dat zegt directeur Sjaak Kranendonk van de supermarktketen in het Algemeen Dagblad.

Hij ondertekende vorig jaar met minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst een intentieverklaring van samenwerking om de leefbaarheid en zelfredzaamheid van krimpgebieden versterken. Spar verplicht zich bijvoorbeeld tot het openhouden van vestigingen in zulke gebieden. “Wellicht leidt het in een later stadium ook tot financiële hulp”, zegt Kranendonk. Hij wijst er daarbij op dat er vanuit Europa subsidies zijn voor krimpgebieden.

Spar beschikt in verschillende dorpswinkels over schoenmakers, stomerijen en postagentschappen en geeft herhaalrecepten uit voor de apotheek. “We denken ook aan een spreekuur van de opticien of audicien in de winkel of het uitlenen van boeken”, aldus Kranendonk.

Spar zet verder in op vestigingen in binnensteden en universiteitswinkels, stelt hij. In het novembernummer van RetailTrends liet Kranendonk al weten vijftig tot zeventig stadswinkels aan het winkelbestand te kunnen toevoegen. “Grote winkels, dat gaan we niet meer doen. We concentreren ons op de stadswijken, binnensteden en dorpen.”