Britse gemeenten pleiten voor ‘Tesco tax’

Een aantal Britse gemeenten wil grotere supermarkten extra belasten om te zorgen dat consumentenbestedingen ‘recirculeren’ in de lokale gemeenschap. Negentien lokale overheden staan achter deze zogenoemde Tesco tax van het stadsbestuur van Derby, meldt de BBC.

Grote supermarkten brengen volgens de initiatiefnemer meer schade toe aan de duurzaamheid van de lokale gemeenschap dan dat ze voordelen opleveren. Zo ziet de lokale economie 95 procent van alle uitgaven nooit meer terug, concludeert het stadsbestuur uit onderzoek. Bij lokale onafhankelijke retailers ligt dat percentage op vijftig procent.

De heffing is volgens Derby ‘een bescheiden poging’ om te zorgen dat het geld dat in de grote supermarkten verdiend wordt de lokale handel en werkgelegenheid positief stimuleert. De extra inkomsten kunnen daarnaast gebruikt worden om onder meer buurthuizen en parken te ondersteunen.

De heffing moet gelden voor retailers met minstens een half miljoen pond (632 duizend euro) omzet en kan oplopen tot 8,5 procent. In totaal kan een retailer als Tesco jaarlijks vierhonderd miljoen pond extra kwijt zijn.

De Britse overheid en retailers vrezen dat de extra belasting tot hogere voedselprijzen leidt. In Schotland en Noord-Ierland zorgen vergelijkbare wetten echter al voor een impuls voor de lokale gemeenschap, stelt raadslid Ranjit Banwait. De Britse regering heeft zes maanden om op het verzoek te reageren.

Reacties