‘Retailer spekkoper door boycot Rusland’

Retailers zijn de grote winnaar van de Russische importstop voor alle groenten en fruit uit de Europese Unie. Zij kunnen de land- en tuinbouwproducten namelijk voor een spotprijs inkopen. Dat zegt Rabobank-directeur food & agri Ruud Huirne in het Algemeen Dagblad.

Door de Russische boycot dreigt een overschot van verse groente en fruit op de Europese markt. Voor een kilo tomaten hoeft inmiddels nog maar drie cent betaald te worden, stelt Huirne.

De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) riep supermarkten bij monde van voorzitter Albert Jan Maat al op niet te profiteren van de Russische importstop. Zij kunnen samen met groothandels helpen voorkomen dat boeren en telers failliet gaan, stelt Huirne. “Als retailers meer betalen, krijgen landbouwers meer inkomsten.” Omdat zulke afspraken illegaal zijn, is volgens hem een uitzondering nodig door toezichthouder ACM.

Ook Russische supermarkten ondervinden de gevolgen van de importstop, zegt Huirne. Zo halen zij onder meer tomaten, komkommers, uien, vis, zuivel en vlees uit Nederland. De kwaliteit in Russische supers en andere winkels zal volgens hem dan ook flink dalen. “De goedkopere groenten komen uit volkstuintjes of uit landen als Turkije.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends