‘Elke maand vijftien tot twintig valse webshops offline’

De politie haalt maandelijks vijftien tot twintig frauduleuze webwinkels uit de lucht, waarvan eenderde nauwelijks van echt te onderscheiden is. Dit jaar kwamen 124 meldingen over malafide webwinkels binnen en zijn zeker vijfduidend consumenten opgelicht, aldus de politie.

Online shoppers worden steeds vaker de dupe van fraudeurs die een webwinkel nabouwen die lijkt op de echte webshop. De fraudeurs kopiëren naast het logo van de retailer het ontwerp van de website. Alleen aan de url’s is te zien dat het een andere website is. Zo bestelde een consument voor vierhonderd euro een PlayStation bij Dixxons.com. “Toen het product niet werd geleverd, kwam ik erachter dat ik bij Dixxons.nl had moeten zijn”, aldus een gedupeerde.

Marktplaats.nl pleit voor de invoering van een nationaal loket van de politie waardoor daadkrachtig tegen frauduleuze webwinkels kan worden opgetreden. Ook consumentenorganisatie Fraudehelpdesk.nl is voorstander van een landelijke frauderegisseur. “Alleen bij heel snel handelen wordt het verdienmodel van de oplichters kapotgemaakt”, aldus directeur Fleur van Eck.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends