‘Top van Tesco gehoord door Brits parlement’

Huidige en oud-bestuurders van Tesco zullen na het opblazen van de winstprognose op het matje van het Britse parlement geroepen worden. Het parlement wil weten waarom de winstprognoses van de supermarktketen veel te hoog zijn ingeschat, meldt Het Financieele Dagblad.

Dat liet Labour-parlementariër Adrian Bailey weten tijdens een gesprek met een radioprogramma van de BBC. Bailey is voorzitter van het BIS-comité dat een onderzoek naar Tesco gaat instellen. Vermoedelijk zal ook PricewaterhouseCoopers, de accountant van Tesco, worden opgeroepen om een verklaring af te leggen.

De Britse winkelketen liet een week geleden weten dat de laatst afgegeven winstprognose was gebaseerd op opgeblazen cijfers. Zo verwachtte de keten over de eerste helft van het lopende boekjaar een operationele winst van 1,1 miljard pond te zullen boeken. Dat bedrag is inmiddels met 250 miljoen pond (318 miljoen euro) naar beneden bijgesteld.

Als gevolg van de ontdekking zijn afgelopen week vier leidinggevenden geschorst. Daarnaast is het aandeel van Tesco in een week tijd achttien procent minder waard geworden. “We hebben een serieus probleem ontdekt en meteen gereageerd”, zei ceo Dave Lewis, die zijn voorganger Philip Clarke eerder deze maand opvolgde.

De boekhoudkundige onregelmatigheden zullen door accountantsbedrijf Deloitte worden onderzocht. Het BIS-comité zal door de situatie mogelijk een uitgebreider onderzoek starten, waar ook andere Britse supermarktretailers in zullen worden opgenomen.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends