Amsterdam start proef met ‘freezone’

De gemeente Amsterdam start een pilot waarbij retailers meer de vrije hand krijgen en belemmerende regelgeving wordt ingeperkt. Dat laat fractievoorzitter en initiatiefneemster Marja Ruigrok (VVD) weten.

Een zogenoemde freezone geeft volgens Ruigrok een nieuwe dynamiek en impulsen aan initiatieven. “Ondernemers moeten kunnen ondernemen in plaats van zich bezig te moeten houden met belemmerende regelgeving en bureaucratie.”

Zo moeten bestemmingsplannen flexibeler worden en mengformules worden toegestaan. Daarnaast pleit de VVD voor het afschaffen van precariobelasting en het faciliteren van pop-up horeca en winkels.

Wanneer de pilot begint is nog niet duidelijk, maar het moet volgens de VVD korte termijn gebeuren. Het gebied waarin de proef plaatsvindt, wordt in overleg met winkeliersverenigingen, MKB Amsterdam, Koninklijke Horeca Nederland en de stadsdelen bepaald. Maatregelen met een positief effect worden vervolgens in de rest van de stad geïmplementeerd.

De VVD ziet de pilot met de freezone als een eerste stap in het verder uitbreiden van de mogelijkheden om horeca en retail te combineren. Dat is nu nog verboden in de drank- en horecawet. “Het winkellandschap verandert en wij moeten hierop inspelen”, aldus Ruigrok. De partij voert met VVD Rotterdam gesprekken in Den Haag om deze wet aan te passen en ondernemers met mengformules meer mogelijkheden te bieden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!