Consumentenvertrouwen en –bestedingen lopen terug

Consumenten hebben in september 0,6 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Ze besteedden vooral minder aan kleding en schoenen, zo meldt het CBS donderdag. Dat bleek eerder deze maand al uit de cijfers over de Nederlandse detailhandelsverkopen.

Aan woninginrichting en elektronica werd juist meer uitgegeven. In totaal gaven consumenten in september 4,1 procent minder uit aan duurzame goederen dan een jaar eerder. Aan voedings- en genotmiddelen werd 1,8 procent meer besteed. Verder lagen de bestedingen aan overige goederen zoals gas en brandstoffen 5,1 procent lager en stegen de uitgaven aan diensten met 0,7 procent.

Het consumentenvertrouwen is deze maand met vijf punten gedaald ten opzichte van oktober. Het saldo van het percentage positieve en negatieve antwoorden staat nu op min acht. Daarmee ligt het consumentenvertrouwen op het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar.

De koopbereidheid veranderde van oktober op november niet en blijft staan op min tien De tijd wordt ongeveer even ongunstig gevonden voor het doen van grote aankopen als wasmachines en televisies. De deelindicator over het economisch klimaat ging echter onderuit, doordat zowel het oordeel over de economische situatie in de komende als in de afgelopen twaalf maanden verslechterde.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!