Belgische shopsteden zetten rem op ‘ordinaire winkels’

De gemeente Antwerpen legt zogenoemde imagoverlagende winkels extra belasting op, terwijl Brugge shoppers een kwalitatief hoogstaander winkelaanbod wil bieden. Ondernemers die in Antwerpen bijvoorbeeld een seksshop of nachtwinkel willen openen, betalen vanaf januari een startbelasting van zesduizend euro.

Daarnaast geldt voor hen een jaarlijkse extra belasting van vijftienhonderd euro. In sommige delen van Antwerpen is er een te hoge concentratie van imagoverlagende winkels, vindt stadsbestuurder Koen Kennis. “Uit metingen van Antwerpse winkelstraten blijkt dat ze een negatief effect hebben op de commerciële leefbaarheid en uitstraling van een winkelgebied.” Daarnaast gaat de exploitatie van bijvoorbeeld nachtwinkels volgens hem vaak gepaard met overlast.

Brugge wil meer variatie in zijn winkelaanbod door vastgoedeigenaars te stimuleren hun pand te verhuren aan huurders met een kwalitatief aanbod. Of de Brugse plannen haalbaar zijn, is volgens makelaar Yves Cellier van vastgoedkantoor Dewaele de vraag. Sinds 2006 is 23 procent van de detailhandel in België verdwenen, schetst hij. “Eigenaars hebben huurders niet voor het uitkiezen. Je kan hen niet vragen een kandidaat te weigeren omdat zijn aanbod ordinair is.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!