'Detailhandel kruipt geleidelijk uit diep dal'

Na een sterk verval in de afgelopen jaren kan de detailhandel zowel in 2014 als 2015 een lichte omzetgroei verwachten. Dit jaar bedraagt de groei naar schatting iets meer dan een half procent, terwijl de omzet volgend jaar met 1,3 procent zal groeien. Dat stelt het ING Economisch Bureau in zijn kwartaalrapport over de detailhandel.

Diverse branches zien de omzet in 2014 voor het eerst in jaren weer stijgen. Zo stijgt dit jaar de omzet van foodspeciaalzaken, schoenen-, elektronica- en doe-het-zelfwinkels. In 2015 profiteren ook de modebranche en de winkels in woninginrichting van het herstel.

De sector krijgt volgens de bank weliswaar wat lucht, maar heeft weinig ruimte om echt op adem te komen. In vrijwel alle branches is er namelijk sprake van hevige (prijs)concurrentie door onder meer de komst van nieuwe online en offline spelers. Verder is ook de herstructurering van het winkellandschap nog in volle gang. Het aantal fysieke vestigingen neemt af, een ontwikkeling die volgens ING wordt onderstreept door recente faillissementen bij winkelketens.

Wat betreft de omzet is het omslagpunt in de detailhandel volgens sectormanager food & retail Dirk Mulder inmiddels bereikt. “De verschuiving van omzet van de winkel naar internet en van formule naar formule is echter nog in volle gang.”

RetailTrends

Sonos, een lust voor het oor

Exclusief voor members van RetailTrends: in deze verstilde, hippe ruimtes van...