‘Nederlandse retailer verdient nauwelijks aan EU-akkoord’

De Nederlandse detailhandel profiteert amper van het EU-akkoord over het plafonneren van betalingstarieven. De kosten voor pinbetalingen liggen hier al een stuk lager dan in andere Europese landen. Daarnaast gebruikt de Nederlandse consument de creditcard relatief weinig, zo laat secretaris betalingsverkeer Tom Ponjee van Detailhandel Nederland weten aan Het Financieele Dagblad.

Nederland heeft al het meest efficiënte betalingsverkeer dankzij PIN, stelt Ponjee. “Dat is per jaar één miljard euro goedkoper dan het EU-gemiddelde.” Het voordeel van het akkoord voor Nederlandse retailers komt volgens Brusselse berekeningen uit op in totaal 56 miljoen euro.

De Europese prijsmaatregel zorgt ervoor dat de tarieven voor betalingen met Mastercard en Visa van gemiddeld anderhalf procent naar 0,2 tot 0,3 procent zakken. Daarnaast geldt voor kredietkaarten binnenkort een maximum van 0,3 procent van de transactiewaarde en kunnen banken voor pinbetalingen bij retailers maximaal 0,2 procent opslag in rekening brengen. Voor binnenlandse betalingen mag een vast bedrag van vijf eurocent worden berekend, zolang dit niet meer is dan 0,2 procent van de transactiewaarde.

In september oordeelde het EU-hof al dat de huidige opslagen in strijd zijn met de mededingingsregels. Het nieuwe akkoord zou er volgens de Europese Commissie voor zorgen dat retailers in de Europese Unie jaarlijks zes miljard euro kunnen besparen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!