Cao’s binnen retail onder druk

Medewerkers van retailondernemingen werken steeds vaker zonder collectieve arbeidsovereenkomst. Zo is de cao voor de supermarktbranche al twee jaar verlopen en liggen de onderhandelingen stil, zegt secretaris Pieter Verhoog van Detailhandel Nederland in De Finaciële Telegraaf.

De supermarkten hebben volgens hem inmiddels twee keer eenzijdig loonsverhogingen afgesproken. Verhoog sluit niet uit dat supermarktpersoneel op termijn nog een nieuwe cao krijgt, maar binnen de branche is weinig aanleiding om de gesprekken weer te starten. De voorgestelde loonsverhogingen worden immers gewoon geaccepteerd. “Voor de vakbonden is dat vervelend, want zo is er steeds minder reden om nog lid van de bond te zijn.”

De dekkingsgraad van cao’s loopt sinds 2009 terug. Waar er in dat jaar nog 72,1 procent van de werkenden onder een cao viel, is dat in 2013 nog 67,8 procent. Veel grote cao’s liggen nog open. Zo doet de drogisterijbranche het al sinds 1 april 2012 zonder collectieve arbeidsovereenkomst. De cao’s van grootwinkelbedrijven en de mode-, sport en schoenenbranche zijn sinds 2013 afgelopen.

Werkgeversorganisatie AWVN gelooft nog altijd in cao’s, zegt directeur arbeidsvoorwaardenbeleid Gerard Groten. AWVN liet begin dit jaar weten met ondernemersvereniging VNO-NCW dat de kans groot is dat werkgevers zonder bonden doorgaan als het niet lukt om samen het arbeidsvoorwaardenpakket te vernieuwen. “Dat is bedoeld als oproep aan de vakbonden om samen met ons te vernieuwen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!