​Tesco boekt grootste verlies in zijn bestaan

Tesco heeft over 2014 een verlies van bijna 6,4 miljard pond (8,9 miljard euro) geleden. Daarmee schrijft de Britse supermarktketen het grootste verlies in zijn bestaan in de boeken.

Tesco's verlies is groter dan analisten hadden voorspeld. In de meest pessimistische prognoses werd het verlies op zo'n vijf miljard pond geraamd. De omzet van de supermarkten kwam vorig jaar uit op 69,6 miljoen pond, drie procent minder dan een jaar eerder.

De keten moest in totaal 4,7 miljard pond afschrijven op zijn winkelvastgoed. Daarnaast is Tesco verwikkeld in een prijzenslag met branchegenoten als Asda en Sainsbury's, terwijl aan de onderkant van de markt discountketens Aldi en Lidl oprukken. De markt is 'nog steeds uitdagend', erkent ceo Dave Lewis. “Deze resultaten geven een verslechtering van de markt weer en een uitholling van ons concurrerend vermogen."

Lewis geeft sinds vorig jaar zomer leiding aan de supermarktketen. Ondanks de bedrijfsresultaten werpt zijn nieuwe aanpak al vruchten af, stelt hij. Zo stijgen de winkelbezoeken en volumes. “Meer consumenten kopen meer producten bij Tesco."

In het huidige boekjaar investeert Tesco daarnaast een miljard pond minder, door onder meer de geplande opening van 49 supermarkten te schrappen. Daarnaast zijn 43 onrendabele vestigingen gesloten. Vorig jaar kwam aan het licht dat de winkelketen zijn winstprognose 263 miljoen pond (332 miljoen euro) te hoog had ingeschat. Verschillende leidinggevenden waaronder voorzitter Richard Broadbent vertrokken als gevolg van het boekhoudschandaal.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends