​'Private equity-partijen vechten om Hunkemöller'

De totale waarde van alle transacties waarbij private equity-firma's een belang namen in Nederlandse ondernemingen liep vorig jaar flink op. In totaal werd er 3,1 miljard euro uitgegeven, het hoogste niveau sinds het recordjaar 2007. Dat blijkt uit onderzoek van PwC en de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP).

Investeringsfondsen betalen momenteel tien tot elf keer de ebitda, meldt De Financiële Telegraaf. Eerder deze week meldde het dagblad dat Hunkemöller in de etalage staat voor een bedrag van vijfhonderd miljoen euro. Voor de deur van de lingerieketen 'wordt het ook vechten', zegt een geïnteresseerde private equity-koper.

Volgende week vindt op initiatief van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer een hoorzitting plaats over de rol van private-equitypartijen. Hedgefondsen die ondernemingen als HEMA kopen en opzadelen met schulden moeten volgens hem een halt worden toegeroepen. Nijboer pleit voor een 'einde van dit sprinkhanengedrag en de excessen rond oer-Hollandse bedrijven'.

NVP-voorzitter Philip Houben gaat in de Tweede Kamer uitleggen dat de opmars van private equity juist een zegen is voor het Nederlandse bedrijfsleven. Er gaat weleens wat mis, maar de negatieve voorbeelden worden volgens hem opgeblazen. “Bij V&D is vooral de positie in de markt een probleem, niet de eigendomsstructuur", stelt hij in Het Financieele Dagblad. Hij kijkt liever naar succesverhalen als Action en Hans Anders.

Directeur Boris Kawohl van Action-eigenaar 3i ging in het maartnummer van RetailTrends al in op de voordelen van private equity. De oprichters begonnen in 2011 net aan hun internationalisering in België en Duitsland en realiseerden toen hoe moeilijk dat was. “Wij konden toen inspringen met onze kennis en een groot netwerk."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!