​'Uitgevers boycotten Tom Kabinet'

De drie grootste boekuitgevers uit ons land houden gezamenlijk hun e-books uit de webwinkel van Tom Kabinet. Dat stelt het online platform voor e-books, dat aangifte doet bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

VBK, Lannoo / Meulenhoff en WPG weigeren volgens de webwinkel collectief hun e-books via Tom Kabinet te verkopen en hebben tegelijkertijd de levering ervan geblokkeerd. 'Dat duidt op onderlinge afspraken van de drie grootste concerns om Tom Kabinet te boycotten', aldus het platform.

Tom Kabinet laat klanten hun e-books onderling doorverkopen. De nieuwe titels worden geleverd via een aansluiting bij het Centraal Boekhuis. Tom Kabinet heeft daardoor toegang tot ruim 26 duizend titels. Circa dertienduizend e-books hiervan zijn afkomstig van de drie betreffende uitgevers.

De webwinkel lag vorig jaar met uitgevers overhoop, die de doorverkoop van e-books als illegaal bestempelden. Dat was volgens de rechter niet het geval. Tom Kabinet moest wel garanderen dat de aangeboden e-books een legale herkomst hebben. Door zelf nieuwe e-books aan te bieden, wilde het platform die garantie bieden.

Reacties