​Action groeit voorbij de anderhalf miljard euro

Action heeft zijn omzet over 2014 met dertig procent zien toenemen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet kwam uit op ruim anderhalf miljard euro, zo maakt de winkelketen donderdag bekend.

Action zag zijn winkelbestand vorig jaar groeien met 108 vestigingen naar in totaal 514 winkels in vier Europese landen. In Nederland werd voor het eerst meer dan een miljard euro omzet behaald, waar België goed is voor 292 miljoen, Duitsland voor 82 miljoen en Frankrijk voor negentig miljoen euro. De vergelijkbare omzet nam in deze landen vorig jaar met zeven procent toe.

Het bedrijfsresultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen, amortisatie en bijzondere posten steeg met 29 procent naar 165 miljoen euro. De retailer profiteert van een groei van de omzet en marge, maar zag anderzijds zijn kosten stijgen. In totaal werd er 55 miljoen euro door het concern geïnvesteerd, tien miljoen meer dan in 2013.

De retailer heeft de ambitie om dit jaar meer winkels te openen dan vorig jaar, laat ceo Ronald van der Mark weten. Omdat Action relatief al veel winkels heeft in Nederland en België zullen de meeste winkels geopend worden in Frankrijk en Duitsland.

Om die groei te faciliteren wordt er in de eerste helft van 2016 een nieuw distributiecentrum geopend op zo'n vijftig kilometer van Parijs. Action beschikt nu nog over dc's in Zwaagdijk-Oost (Noord-Holland) en het Limburgse Echt-Susteren, waarvan die laatste pas afgelopen zomer in gebruik werd genomen.

Action laat verder weten een opvolger te hebben gevonden voor de vorig jaar vertrokken cfo Bert Cornelese. Frederik Lotz gaat die functie vanaf 24 augustus vervullen. De Deen was de afgelopen vijf jaar cfo van zuivelcoöperatie Arla.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends