​Ahold en Delhaize aan tafel voor fusie

Ahold en Delhaize bespreken inderdaad de mogelijkheden voor een fusie. Dat hebben de supermarktketens bevestigd na geruchten uit de markt.

De supermarktketens gaven eerst geen commentaar op de geluiden. De gesprekken bevinden zich in een beginnend stadium, bevestigt Ahold nu. 'Deze gesprekken kunnen wel of niet uitmonden in een overeenkomst. Het bedrijf zal, indien nodig, inhoudelijke updates geven over de voortgang, zoals de toezichtregels vereisen', aldus het supermarktconcern.

Door een fusie zouden de supermarktketens qua marktwaarde tot de vijf grootste supermarktconcerns ter wereld gaan behoren. Ahold beschikt over 3206 winkels, terwijl het winkelbestand van Delhaize uit 3402 vestigingen bestaat. Voor een fusie moet circa 9,5 miljard euro vrijkomen, rekent Het Financieele Dagblad voor. Dat is een optelsom van de beurswaarde van 8,5 miljard en nettoschuld van één miljard euro van Delhaize. Ahold kan waarschijnlijk drie keer zijn ebitda lenen, dat op circa 6,5 miljard euro ligt. Beide supermarktketens kunnen ruim zeven miljard euro ophoesten en voor de resterende 2,5 miljard euro kunnen nieuwe aandelen worden uitgegeven.

De kansen voor een daadwerkelijke fusie zijn beduidend groter dan in 2006, stellen marktkenners. De ceo´s Frans Muller en Dick Boer kennen elkaar uit hun tijd bij het familieconglomeraat SHV, terwijl de Belgische families hun belangen in Delhaize hebben afgebouwd. “De bestuurders hadden destijds het gevoel dat ze hun kind zouden verliezen", schetst de Belgische supermarktexpert Jorg Snoeck in het Algemeen Dagblad. “Dat speelt niet meer. De sterren hebben nog nooit zo gunstig gestaan."

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends