​Tom Kabinet lanceert leesclub voor tweedehands e-books

Tom Kabinet heeft een abonnementsdienst voor tweedehands e-books geïntroduceerd. Leden van Toms Leesclub kunnen met een lidmaatschap van vier euro per maand maximaal zes e-books lenen.

Leden die zelf e-books doneren aan de leesclub, betalen alleen voor de gelezen boeken en geen abonnementskosten. Tom Kabinet heeft koppelingen met onder meer bol.com, Libris en boeken.com, waarmee consumenten kunnen inloggen om hun gekochte e-books te doneren.

Tom Kabinet reageert met zijn dienst naar eigen zeggen op initiatieven op de Nederlandse boekenmarkt. Boekhandelketen Bruna introduceerde onlangs bijvoorbeeld Bliyoo. Waar recente initiatieven zoveel mogelijke abonnementsgelden willen binnenhalen, draagt Tom Kabinet een bijdrage voor ieder gelezen e-book af aan de rechthebbenden, aldus het platform.

Het platform verwacht op korte termijn tienduizenden leden te hebben. Oprichter Marc Jellema liet eerder al weten te hopen op twintigduizend abonnees in het eerste kwartaal van 2016.

De Nederlandse Uitgeversbond (NUV) heeft volgens Emerce al een onderzoek naar Toms Leesclub aangekondigd. De NUV wil weten of het is toegestaan e-books in clubverband te delen. De organisatie heeft het platform vaker op de korrel. Zo spande de NUV vorig jaar een kort geding tegen Tom Kabinet aan, omdat via de site e-books met een illegale herkomst werden verkocht. Deze exemplaren zijn uit het assortiment gehaald.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends