​Ahold en Delhaize fuseren tot supermarktgrootmacht

Ahold en Delhaize gaan vanaf medio volgend jaar verder als Ahold Delhaize. Dat hebben beide concerns vanochtend bekendgemaakt.

Ahold-ceo Dick Boer gaat het concern leiden. Frans Muller, die nu ceo van Delhaize is, wordt deputy ceo en verantwoordelijk voor de integratie van de ketens. Cfo Jeff Car van Ahold gaat dezelfde post bekleden bij het fusiebedrijf. Delhaize-cfo Pierre Bouchut wordt coo voor Europa. De functie van de huidige chief operating officers van Ahold en Delhaize in de Verenigde Staten, James McCann en Keven Holt, verandert niet. De aansturing van de gecombineerde onderneming komt in handen van deze zes topmannen.

Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland, terwijl het Europese hoofdkantoor van de onderneming in Brussel wordt gevestigd. Delhaize blijft bij onze zuiderburen het leidende merk van de combinatie. "Dit is een echte fusie van gelijken die twee uiterst complementaire ondernemingen combineert tot een leidende foodretailer op wereldniveau", aldus voorzitter Jan Hommen van de raad van commissarissen van Ahold en bestuursvoorzitter Mats Jansson van Delhaize, die voorzitter van de rvc van het fusiebedrijf wordt. Hommen wordt vice-voorzitter.

Ahold Delhaize kan door een sterke kasstroom investeren in toekomstige groei, verwachten de partijen. De ketens hadden in 2014 een gezamenlijke vrije kasstroom van 1,8 miljard euro. Ahold Delhaize zint onder meer op innovatie van het assortiment en uitbreiding van het winkelbestand. Samen beschikken de ketens over meer dan 6500 winkels en 375 duizend medewerkers in Europa en de Verenigde Staten.

De supermarktgrootmachten verwachten dat de fusie vanaf halverwege 2017 bijdraagt aan de winst. In het derde jaar na afronding van de fusie worden synergievoordelen van vijfhonderd miljoen euro per jaar verwacht. Hiervoor worden eenmalige kosten van 350 miljoen euro gemaakt.

De transactie is waarschijnlijk halverwege 2016 afgerond, al moeten de mededingingsautoriteiten de fusie nog goedkeuren. Ahold-aandeelhouders zullen ongeveer 61 procent bezitten van het kapitaal van het fusiebedrijf. Delhaize-aandeelhouders krijgen de overige 39 procent. Ahold staakt het lopende aandeleninkoopprogramma en keert voorafgaand aan de afronding van de transactie één miljard euro uit aan zijn aandeelhouders.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!