​Activisten klagen winkelketens aan om Zwarte Piet

Tegenstanders van Zwarte Piet doen vandaag aangifte tegen onder meer Albert Heijn, de Bijenkorf, Blokker, HEMA en V&D. Die retailers maken zich volgens de activisten schuldig aan discriminatie door nog altijd van Zwarte Piet gebruik te maken.

De activisten zien in de knecht van Sinterklaas ‘een beledigende karikatuur van de zwarte mens’, meldt het Algemeen Dagblad. De groep bestaat uit Stichting Nederland Wordt Beter, Zwarte Piet Niet en Stop Blackface en doet eveneens aangifte tegen onder meer de gemeente Gouda en NTR, maker van het Sinterklaasjournaal.

De actie maakt onderdeel uit van een nieuw offensief tegen Zwarte Piet, waarvoor ook een procedure bij de civiele rechter wordt overwogen. De activisten hebben deze week uitgekozen, omdat woensdag de afschaffing van de slavernij gevierd wordt. Ze hopen dat medestanders massaal aangifte doen, laat een woordvoerder weten. “Onze oproep op Facebook heeft al best wat aandacht gekregen, dus we gaan uit van veel steun.”

Veel retailers worstelden tijdens het afgelopen Sinterklaasfeest al met Zwarte Piet. Zo haalde Albert Heijn de knecht uit zijn reclame-uitingen en bleek uit een interne mail van HEMA dat Zwarte Piet ook daar in de ban ging. Dat kwam de twee concerns destijds weer op kritiek van voorstanders van Zwarte Piet te staan.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends