​Volledig geautomatiseerde winkel op komst

De Amerikaanse stad Des Moines krijgt een winkel met een volledig geautomatiseerd verkoopproces. De winkel gaat games, consoles, boeken, speelgoed, huis- en tuinbenodigdheden, cosmetica en foodartikelen verkopen.

Klanten geven de winkel hun boodschappenlijstje door via een touchscreen. Vervolgens werken instore robots deze aankooplijst af en zetten zij de verzamelde boodschappen klaar om mee te nemen. De prijzen van de artikelen zijn concurrerend aan die van de traditionele retailers.

De winkel komt voort uit een samenwerking tussen samenwerkingsverband Eat Greater DesMoines en ontwikkelaar Oasis24seven. Eerstgenoemde wil gezonde voeding toegankelijk maken voor een groot publiek. De winkel gaat daarom daarom een breed assortiment aan gezonde levensmiddelen verkopen, waaronder verse melk, eieren en brood. Consumenten kiezen zelf het gewenste gewicht. De initiatiefnemers hebben nog zeventigduizend dollar (63 duizend euro) nodig om het beoogde pand te kunnen kopen.

Het concept van de winkel heeft veel weg van de Nederlandse robotwinkel Robopos. Deze opende eind 2007 in Den Bosch. Toenmalige formulemanager Vincent Schildwacht noemde het de eerste winkel ter wereld waar de klant een breed assortiment artikelen uit de muur kon halen. De organisatie achter deze winkel bestaat nog steeds maar heeft geen robotwinkels meer operationeel. Robopos richt zich momenteel volledig op apotheekautomatisering.

Ontwikkelaar Oasis24seven wil in de toekomst meer van deze winkelconcepten openen. Hierbij richt men zich op de dunbevolkte gebieden in de Verenigde Staten.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends