​V&D vervangt loonoffer door ontslagen

V&D heeft overeenstemming bereikt met FNV Handel en CNV Dienstenbond over nieuwe loonmaatregelen. Het eerder dit jaar gevraagde loonoffer heeft daarbij plaatsgemaakt voor een reorganisatie die ongeveer vierhonderd mensen hun baan kost. Dat heeft de warenhuisketen vrijdag laten weten.

V&D kwam medio januari met ingrijpende maatregelen, waaronder een structurele loonsverlaging van 5,8 procent voor alle werknemers. De vakbonden kwamen echter al snel in opstand, waarna het loonoffer voor de rechter werd tegengehouden. Die bepaalde in mei dat de retailer samen met FNV en CNV om tafel moest, om tot een vergelijk te komen.

Omdat V&D een structurele verlaging van zijn loonkosten noodzakelijk acht voor het voortbestaan van de formule, worden vierhonderd arbeidsplaatsen wegbezuinigd. Dat staat ongeveer gelijk aan vierhonderd mensen, laat een woordvoerder weten tegenover RetailNews. “Dit is de uitkomst van maandenlang gedoe en onderhandelen.”

Behalve de vierhonderd ontslagen is ook overeenstemming bereikt over de arbeidsvoorwaarden in een cao voor alle medewerkers van V&D. Zo moeten alle medewerkers eenmalig één vakantiedag inleveren, ‘als bijdrage aan het herstel van V&D’. Verder wordt de seniorenregeling naar de toekomst toe versoberd.

De reorganisatie komt bovenop de vijftig ontslagen op het hoofdkantoor, die begin januari al werden aangekondigd. De plannen worden voor het eind van de zomer door V&D ingediend bij de ondernemingsraad, terwijl de vakbonden die op hun beurt voorleggen aan hun leden. Wanneer het akkoord definitief is, wordt ook de gerechtelijke procedure stopgezet.

Reacties