MijnTafel stoot zijn franchisevestigingen in Ede en Nijverdal af door tegenvallende omzetcijfers. De locatie in Ede heeft zijn deuren al gesloten, terwijl de winkel in Nijverdal op 2 augustus dicht gaat.

Naast omzetstagnatie zijn verschil in ondernemerschap en binnen de winkelgebieden debet aan de winkelsluitingen. Consumenten reageren in sommige winkelgebieden bijvoorbeeld terughoudend op mijnTafel, verklaart directeur Bart Jansen. “Het concept is nog relatief nieuw. Extra aandacht voor naamsbekendheid en profilering op lokaal niveau is daarbij essentieel.”

Het winkelconcept mijnTafel biedt klanten en verkopers een fysieke winkellocatie om zelfgemaakte, nieuwe of tweedehands producten aan te bieden. Sinds 2013 heeft de organisatie veertien franchisevestigingen geopend.

Na het sluiten van de locaties in Ede en Nijverdal blijft mijnTafel actief in onder meer Arnhem, Breda, Zwolle en Groningen. “Vergeleken met de afgestoten vestigingen staan de winkels in Sneek en Groningen veel sterker in de markt”, noemt Jansen als voorbeeld. Door de winkelsluitingen kan mijnTafel uiteindelijk weer groeien, verwacht hij.

Het concept van mijnTafel doet denken aan webshopplatform Boqz. In de fysieke winkel van Boqz in Eindhoven konden webwinkels een plank huren om hun assortiment te tonen en te verkopen. Ruim een jaar na de opening werd de onderneming echter failliet verklaard als gevolg van een tegenvallende omzet.