​IKEA verticaal geïntegreerd in Roemenië

IKEA heeft in Roemenië 33.600 hectare aan bos gekocht. Daardoor heeft de Zweedse retailer in het Oost-Europese land controle over het hele proces, zegt chief sustainability officer Steve Howard. “Van de groeiende boomstammen tot de houten tafels die we verkopen.”

IKEA produceert veel van zijn houten meubels in Roemenië. Met de aankoop van het bos probeert de retailer duurzame bronnen veilig te stellen voor de toekomst. Lokale specialisten schatten de aankoopprijs op ongeveer honderd miljoen euro, meldt het Belgische internetmagazine Express.

Roemenië is het eerste land waar IKEA de hele cyclus van zijn activiteiten heeft samengebracht. Waar Howard zegt een voorbeeld te willen zijn voor duurzaam en verantwoord bosbeheer, heeft een aantal natuurverenigingen zijn zorgen geuit over het bosbeleid van IKEA. Zo zou de houtwinning zich op den duur kunnen uitbreiden naar waardevolle gebieden, waaronder de eerste hellingen van de Karpaten.

IKEA moest vorig jaar nog een flink deel van zijn FSC-keurmerk inleveren vanwege het kappen van monumentale bomen. Na een controle van FSC bleek dat dochterbedrijf Swedwood in de Russische streek Karelië vitale biotopen kapte, soms van zo’n zeshonderd jaar oud. IKEA ging echter met succes in beroep tegen een kapverbod.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!