​Ook VGT houdt zondagtoeslag tegen het licht

De Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT) gaat inconveniëntieregelingen waaronder de zondagtoeslag onderzoeken. Dat is onderdeel van het nieuwe cao-akkoord dat met vakbonden FNV en CNV is gesloten.

VGT vertegenwoordigt modeketens en warenhuizen. Voor 31 oktober dit jaar moet een onderzoek zijn afgerond naar de toekenning van toeslagen als compensatie voor zogenoemde inconveniëntie. Daaronder valt de ook de zondagstoeslag, aldus secretaris Jeroen van Dijken. Op basis van de uitkomsten wordt bepaald of de werknemers uit deze detailhandelsbranche ook minder financiële compensatie krijgen voor zondagwerk.

Eerder deze week sloten INretail, Alternatief voor de Vakbond (AVV) en de Unie een cao af, waarin de zondagtoeslag voor personeel uit de fashion- lifestyle- en sportbranche wordt gehalveerd. Daarmee zetten de partijen kwaad bloed bij FNV Handel, dat de huidige zondagtoeslag in stand wil houden. FNV Handel wil niet geen cao’s meer afsluiten waarbij de Unie ofwel AVV betrokken is en probeert te voorkomen dat de cao algemeen verbindend wordt verklaard.

Van Dijken wijst erop dat VGT nauw samenwerkt met de vakbonden FNV en CNV voor het onderzoek. “In plaats van enkel en alleen in te zetten op de verlaging van zondagtoeslag en dit tot hoofdzaak maken, willen wij met werknemers en onze leden het gehele toeslagensysteem tegen het licht houden.” Zo wordt ook gekeken naar een loonsverhoging voor jongeren. “De uitkomsten van het onderzoek en verdere afspraken willen we formaliseren in de volgende cao na 1 april 2016”, aldus van Dijken.

Reacties