​‘Bijltjesdag voor vooral ouder V&D-personeel’

V&D schrapt driehonderd voltijdbanen om zo jaarlijks tien miljoen euro te besparen. Dat heeft de keten vanochtend bekendgemaakt.

De reorganisatie treft vooral ouder winkelpersoneel, meldt het Algemeen Dagblad. De warenhuisketen heeft veel oudere en relatief duurdere werknemers in dienst, waardoor de loonkosten een derde hoger liggen dan bij bijvoorbeeld Primark. “Die verhouding is scheefgegroeid”, aldus ingewijden. “De directie probeert een goede mix te krijgen van jongere, oudere, flexibele en minder flexibele mensen.”

V&D schrapt daarom een hogere verkoopfunctie, waarin veel oudere werknemers zitten. Daarvoor in de plaats komen drie functieomschrijvingen terug. Hierdoor valt het aantal ontslagen lager uit dan de vierhonderd arbeidsplaatsen die in eerste instantie geschrapt zouden worden. Vakbonden CNV en FNV laten weten er scherp op toe te zien dat de keten zich houdt aan de ontslagregels. “We hebben bovendien kritische vragen over bijvoorbeeld de uitwisselbaarheid van functies en de selectieprocedure”, stelt bestuurder Bas de Lege van FNV Handel. Zo zouden de hoofdverkopers volgens ons kunnen doorstromen naar de functie ‘servicespecialist’

De bonden botsten eerder dit jaar al hard met de keten toen V&D door middel van een loonoffer de benodigde kostenbesparing wilde realiseren. De rechter veegde dat plan echter van tafel. De werknemers leveren eenmalig een vakantiedag in als bijdrage aan het herstel van de warenhuisketen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!