'​Klusketens zitten Hornbach en Bauhaus vergeefs dwars'

Praxis en Van Neerbos Bouwmarkten proberen tevergeefs met structurele bezwaarprocedures te voorkomen dat Hornbach en Bauhaus oprukken in de klusmarkt. Dat zeggen algemeen directeuren Evert de Goede en Matthieu Moons van respectievelijk Hornbach en Bauhaus in Het Financieele Dagblad.

Het Duitse Hornbach opende woensdag week zijn tiende bouwmarkt in ons land, terwijl landgenoot Bauhaus later deze week zijn eerste vestiging opent. In 2016 moeten er nog twee of drie Bauhaus-filialen komen, om zo snel mogelijk door te groeien naar ‘minimaal tien’, aldus Moons.

De opening van de eerste Bauhaus in Groningen heeft veel vertraging opgelopen door de bezwaarprocedures. Van Neerbos Bouwmarkten en Praxis behouden zo ‘met relatief weinig financiële middelen marktaandeel’. “Ze winnen het nooit, dat weten zij ook wel. Maar tot en met de Raad van State loop je zo twee jaar vertraging op”, zegt hij.

Ook Hornbach ziet zijn uitbreidingsplannen gedwarsboomd door Van Neerbos Bouwmarkten en Praxis. “Overal waar wij komen, beginnen ze rechtszaken om de boel te traineren”, stelt De Goede. “We treffen elkaar zo vaak voor de rechtbank dat ik de meeste mensen in de branche inmiddels wel bij de voornaam ken.”

De Goede noemt de situatie ‘diep treurig’. Hornbach zou zonder weerstand ongeveer vier jaar nodig hebben om grond te kopen en een nieuw filiaal te openen. Nu duurt dat proces soms elf tot twaalf jaar.

Met hun aanwezigheid brengen Bauhaus en Hornbach naar eigen de Nederlandse doe-het-zelfmarkt in beweging. De prijzen in bouwmarkten waren volgens De Goede lange tijd onnatuurlijk hoog. “Wij maken daar een eind aan door gewoon genoegen te nemen met lagere marges. In Duitsland doen we dat al jaren, aangezien de markt daar veel competitiever is.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends