​Zuid-Holland wil actief winkels transformeren

De provincie Zuid-Holland start eind dit jaar met pilots rond de transformatie van leegstaande kantoren en winkels naar bijvoorbeeld woningen. “We willen niet alleen meer toetsen, maar ook meepoetsen”, aldus gedeputeerde Adri Bom-Lemstra.

De provincie wil actief aan de slag met gemeenten, liet Bom-Lemstra weten tijdens een bijeenkomst voor alle Zuid-Hollandse wethouders van ruimtelijke ordening op het provinciehuis in Den Haag. Ze wijst erop dat in sommige gemeenten één op de drie winkelpanden leegstaat en dat het gemiddelde percentage in de provincie op ruim tien procent ligt. “De vraag die we onszelf moeten stellen is dus: hoe vormen we het bestaande zo slim mogelijk om naar de vraag van nu en morgen?”

Er is volgens de gedeputeerde nauwelijks behoefte aan nieuwe detailhandel, en ook niet aan nieuwe kantoren of bedrijventerreinen. Tegelijkertijd kan in de regio slechts zestig procent van de woonbehoefte gerealiseerd worden.

De pilots die de provincie samen met de gemeenten wil uitvoeren richten zich in eerst instantie op het stedelijk gebied en gebieden rond stations. Daar ziet Bom-Lemstra kans voor een transformatie van leegstaand vastgoed naar betaalbare koop- en huurwoningen. In welke gemeenten de proef wordt gehouden is nog niet bekend.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!