​Kledingprijs duwt inflatie onder de procent

De prijs van kleding heeft er mede voor gezorgd dat de Nederlandse inflatie in augustus is teruggelopen. De inflatie kwam uit op 0,8 procent, nadat die de afgelopen maanden nog rond de één procent was uitgekomen. Dat heeft het CBS donderdag bekendgemaakt.

Kleding was in augustus gemiddeld 4,2 procent goedkoper dan vorig jaar. Dat verlaagde de inflatie, omdat de prijzen in juli nog vrijwel gelijk waren aan die van een jaar eerder. Vooral babykleding was in augustus fors goedkoper (min 10,2 procent). Ook de prijsdaling van benzine had een verlagend effect op de inflatie.

De prijsontwikkeling van groenten en aardappelen had juist een verhogend effect. Aardappelen waren in augustus liefst 19,7 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl ook telefoontoestellen en vliegtickets fors in prijs stegen.

De inflatie in Nederland ligt nog altijd iets boven het gemiddelde in de eurozone. Volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) is de inflatie in ons land gedaald naar 0,4 procent, waar het gemiddelde in de eurozone op 0,2 procent is blijven steken.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends