​IKEA bereikt na twee jaar cao-akkoord

IKEA en FNV Handel hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe tweejarige cao voor het personeel van de meubelretailer. De partijen hebben ruim twee jaar onderhandeld over de overeenkomst.

De vijfduizend werknemers krijgen onder meer gemiddeld een loonsverhoging van vier procent over twee jaar. Afhankelijk van de beoordeling kan de verhoging nog een procent hoger uitvallen. De variabele beloning vormde lange tijd een heet hangijzer in de cao-onderhandelingen. In het oorspronkelijke plan kreeg een werknemer alleen een salarisverhoging bij een goede beoordeling.

De meubelketen wil verder in 2017 voldoen aan het quotum zoals afgesproken in de Participatiewet. “Dus werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen nu veel eerder zicht op een baan en kansen om zich te ontwikkelen”, stelt bestuurder Pieter Beuzenberg. “Ik ben al met al tevreden over dit cao-akkoord.”

IKEA schaft daarnaast de jeugdloonschaal van 17-jarige werknemers af. FNV Handel hoopt dat meer retailers dat voorbeeld volgen. FNV spant zich al langer in om het jeugdloon af te schaffen. Zo liet de bond een vakkenvuller tijdens een aandeelhoudersvergadering van Ahold aandacht vragen voor het minimum jeugdloon door zich te ontkleden.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends